Απορρίφθηκε η προσφυγή Σλοβακίας και Ουγγαρίας κατά της υποδοχής προσφύγων – Με πρόστιμα απειλεί η Ε.Ε.

Απορρίφθηκε η προσφυγή Σλοβακίας και Ουγγαρίας κατά της υποδοχής προσφύγων – Με πρόστιμα απειλεί η Ε.Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι της Ε.Ε., στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας σήμερα από το Δικαστήριο της Ε.Ε., έκαναν λόγο για χρήση ένδικων μέσων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόστιμα για την Πολώνία, την Ουγαρία και την Τσεχία εάν αρνηθούν να δεχτούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες επεδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, διατηρώντας κατ'αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα των Βρυξελλών να τις υποχρεώσουν να δεχθούν τους αιτούντες άσυλο.

Το ECJ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, απεφάνθη για την προσφυγή εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία είχαν υποβάλει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και υποστήριξε η Πολωνία.

Το ζήτημα παρέμενε σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη-μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

«Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στην Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος καλωσόρισε την απόφαση γράφοντας στο Twitter: «Το ECJ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι σε ισχύ. Ηρθε η στιγμή να εργαστούμε με ενότητα και να τεθεί σε εφαρμογή η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως περιμένει από όλες τις χώρες να εφαρμόσουν άμεσα την απόφαση.

Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων που συνάντησε την αντίδραση ανατολικών χωρών της Ε.Ε. προέβλεπε τη μετακίνηση περίπου 160.000 ανθρώπων, ωστόσο μόλις 25.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή