Αρνούνται τη χρήση του POS για να αποφύγουν την κατάσχεση

Αρνούνται τη χρήση του POS για να αποφύγουν την κατάσχεση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγγνώμη, αλλά το POS χάλασε και δεν μπορεί να δεχθεί την κάρτα σας». «Λυπάμαι, αλλά υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και έχει χαθεί η σύνδεση Internet και πρέπει να πληρώσετε με μετρητά». Είναι μερικές από τις συνηθέστερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο λόγος; Οπως αποκαλύφθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), για να μην υπάρχει ποσό που να μπορεί να κατασχεθεί καθώς η χρήση του POS προϋποθέτει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος, έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία «Μarc», οι μικρές επιχειρήσεις πραγματοποιούν μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές μόνο το 1/3 του συνολικού τζίρου τους, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017 διέθετε το απαιτούμενο μηχάνημα το 65,3% με το ποσοστό ειδικά στον κλάδο του εμπορίου να ανέρχεται σε 81,7%. Σημειώνεται εδώ ότι η καταληκτική προθεσμία εγκατάστασης POS ήταν η 27η Ιουλίου 2017 και η έρευνα διενεργήθηκε από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου 2017.

Οπως υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται νόμιμα οι συναλλαγές, καθώς εκδίδονται αποδείξεις αλλά η πληρωμή γίνεται με μετρητά. Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μερίδα επιχειρηματιών να προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών με αντάλλαγμα προς τον καταναλωτή την προσφορά του ίδιου προϊόντος ή υπηρεσίας σε χαμηλότερη τιμή εάν πληρώσει μετρητοίς. «Η αδυναμία του κράτους να παρέχει έναν ελάχιστο βαθμό προστασίας από κατασχέσεις δημιουργεί αντικίνητρο διατήρησης αλλά και τακτικής χρησιμοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο της έρευνας και επαναφέρει το αίτημά της για τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Την ίδια ώρα, πάντως, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι προμήθειες των τραπεζών που το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν την κύρια δικαιολογία για τη μη χρήση POS.

Οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1% μειώθηκαν, από 53% στην προηγούμενη έρευνα, σε 33%. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (43,7%) δήλωσε ότι καταβάλλει προμήθεια από 0,50% έως 1%.

«Λουκέτα»

Οι διάφορες δικαιολογίες, έστω και βάσιμες έως έναν βαθμό, δεν αποτελούν τη μοναδική ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. Η έρευνα που παρουσιάστηκε χθες δείχνει σημάδια σταθεροποίησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σταθεροποίησης όμως σε χαμηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση σε αυτά που επικρατούσαν στην προ κρίσης εποχή. Ειδικότερα, το 38,1% των συμμετεχόντων θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να κλείσει την επιχείρησή του μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2015 (32,9%) και το δεύτερο χαμηλότερο από το 2010, οπότε ξεκίνησε η σχετική καταγραφή των τάσεων. Το ποσοστό 38,1% αντιστοιχεί σε 12.500 – 13.000 «λουκέτα» και στην απώλεια 21.000 θέσεων απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων, ενώ, λόγω περικοπών σε επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, υπολογίζεται ότι θα χαθούν και άλλες 4.100 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες έρευνες σε κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχεί μία απόλυση και όχι περισσότερες, με τις νέες θέσεις εργασίας να εντάσσονται πλέον στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή