Προθεσμία ενός μηνός για αξιολόγηση

Προθεσμία ενός μηνός για αξιολόγηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρές προθεσμίες αλλά και «δικλίδες ασφαλείας» προκειμένου να διασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η έστω και εκπρόθεσμη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός από την ισχύ της τροπολογίας, ενώ όσοι προϊστάμενοι δεν συμπληρώσουν τα έντυπα αξιολόγησης των υφισταμένων τους δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις. Δεδομένης της σημαντικής, μέχρι σήμερα, αποχής (σ.σ. άγγιξε το 70%) των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία, η τροπολογία προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα είναι έγκυρη ακόμη και αν η έκθεση συνταχθεί από τον ένα εκ των δύο αξιολογητών.

Παράλληλα, ορίζονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Σε δέκα ημέρες από την έναρξη ισχύος της, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα και να τα διαβιβάσουν στους αξιολογητές τους, οι οποίοι αντίστοιχα θα έχουν έκαστος δέκα ημέρες προκειμένου να συντάξουν και να υποβάλουν στις αρμόδιες διευθύνσεις τις εκθέσεις ώστε να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής στη διαδικασία. Η συμμετοχή στην αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση για υποψηφιότητα στις κρίσεις και σε υπηρεσίες όπου ισχύουν ειδικά συστήματα αξιολόγησης, ενώ η μόνη εξαίρεση γίνεται για όσες θέσεις προϊσταμένων έχουν ήδη προκηρυχθεί και εκκρεμούν.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, πάντως, εμφανίζονται ανένδοτες, εμμένοντας στη θέση τους για αποχή, ενώ την ίδια ώρα οι θεσμοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως θορυβημένοι από τις εξελίξεις.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση –τη δεύτερη από το περασμένο Σάββατο– χαρακτηρίζοντας «νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος» την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική πρόθεσή της για σύνδεση της αξιολόγησης με την κινητικότητα. «Οι προσπάθειες εκφοβισμού και εκμαυλισμού των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες για να σπάσουν την απεργία-αποχή από την “αξιολόγηση” απέτυχαν, και η κυβέρνηση θορυβημένη από το γεγονός ότι θα τη “μαλώσουν” οι δανειστές προσπαθεί να εμφανίσει ότι κάτι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση στο Δημόσιο», αναφέρει η ανακοίνωση, με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι «να μην κάνουν κανένα βήμα πίσω».

Κινητικότητα

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή βρίσκεται το νέο σύστημα κινητικότητας, καθώς μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καλούνται οι υπηρεσίες να υποβάλουν τα αιτήματά τους. «Ο κάθε υπάλληλος από όλες τις υπηρεσίες της χώρας θα μπορεί να δει στην πλατφόρμα τις διαθέσιμες θέσεις», δήλωσε (Πρακτορείο FM) η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή