Από τη «Φάλαινα» στον «Πάγο»

Από τη «Φάλαινα» στον «Πάγο»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις έφηβοι, ο ένας στο Σικάγο, ο άλλος στο Κάιρο και ο τρίτος στο Τόκιο, συνομιλούν online για πολλή ώρα σε ένα chatroom. Η εν λόγω εισαγωγή θα μπορούσε να ήταν η αρχή κάποιου ανεκδότου, αν το διακύβευμα δεν ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των παιδιών στις τρεις ηπείρους γίνεται αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες ενός επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού. Το περίφημο «Salt and Ice Challenge» γνωρίζει ήδη έξαρση στις ΗΠΑ, όπου οι Αρχές προσπαθούν να ενημερώσουν τους γονείς αλλά και τα παιδιά για τους κινδύνους και τη ματαιότητα του παιχνιδιού. Η εν λόγω δοκιμασία προκαλεί τους παίκτες να βάλουν σε κάποιο σημείο του σώματος τους αλάτι και στη συνέχεια να πιέσουν επάνω του ένα παγάκι, με σκοπό την ανάδειξη του «καλύτερου παίκτη», ο οποίος θα είναι εκείνος που θα αντέξει για περισσότερη ώρα τον πόνο.

Η παραπάνω ενέργεια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε έγκαυμα τρίτου βαθμού, που χρήζει άμεσης θεραπείας. Συγκεκριμένα, το αλάτι κατεβάζει τη θερμοκρασία του πάγου μέχρι τους -17 Κελσίου, δημιουργώντας έτσι μέσα σε 15 το πολύ λεπτά έγκαυμα, όμοιο με αυτό ενός κρυοπαγήματος. Οι φωτογραφίες των παιδιών-«νικητών» που κατακλύζουν το Ιντερνετ είναι τρομακτικές, καθώς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού προκαλούν πάνω από ένα έγκαυμα στα χέρια ή στην πλάτη τους.

«Το παιχνίδι ξεκίνησε πριν από οκτώ περίπου μήνες στις ΗΠΑ, όπου έχουμε και τις περισσότερες αναφορές έως τώρα για περιστατικά», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. και ειδικός ερευνητής – πραγματογνώμων ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «το παιχνίδι έχει πλέον διαδοθεί μέσω του Youtube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτός ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, στην Ελλάδα, όμως, δεν έχουμε πληροφόρηση για κάποιο συμβάν». Δεδομένου, όμως, ότι η διάδοση μέσω Ιντερνετ είναι πάντοτε ταχύτατη, ο κ. Σφακιανάκης, ως πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Cyber Security International Institute, ενημερώνει τους γονείς ώστε να επαγρυπνούν.

«Σε αντίθεση με την περίφημη “μπλε φάλαινα” που μας είχε εσχάτως απασχολήσει, το “Salt and Ice Challenge” δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα», διευκρινίζει ο κ. Σφακιανάκης, «το πρώτο ήταν ένα μοιραίο παιχνίδι καθοδήγησης, το δεύτερο ένα παιχνίδι αντοχής». Εξ ου και το προφίλ των παικτών διαφέρει σημαντικά. «Στο παιχνίδι της “Φάλαινας” εμπλέκονταν κατεξοχήν κορίτσια που τα χαρακτήριζε το μελαγχολικό φλέγμα και η απαισιοδοξία, ενώ το “παιχνίδι” με το αλάτι και τον πάγο προσελκύει κυρίως αγόρια, που θέλουν τρόπον τινά να αποδείξουν τον ανδρισμό και τη γενναιότητά τους…». Προκειμένου, μάλιστα, ορισμένοι νεαροί να πείσουν τους συμπαίκτες για την αντοχή τους, εκμεταλλεύθηκαν τις ατέλειες της ψηφιακής εικόνας, «και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αντί για αλάτι αλεύρι, οπότε κέρδιζαν ανώδυνα τους άλλους που καίγονταν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή