Στροφή ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία

Στροφή ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την αποστολή ένοπλης δύναμης κυανόκρανων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές. Αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Σιαμέν της Κίνας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφάνισε την απόφασή του αυτή, που συνιστά στροφή στη μέχρι τώρα πολιτική του, ως βήμα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια. Εθεσε όμως ως προϋποθέσεις την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη εμπόλεμη ζώνη και τη συναίνεση των Αρχών που έχουν εγκαταστήσει οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» τους.

Τη στροφή Πούτιν χαιρέτισε, από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπενθυμίζοντας ότι το Βερολίνο εξαρχής πίεζε για την αποστολή δύναμης του ΟΗΕ. «Αν τα πράγματα πάνε καλά με τους κυανόκρανους, θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για την άρση των κυρώσεων» (που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία) προσέθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών όπλων στο Κίεβο –κάτι που είχε αποφύγει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά άφησε ανοιχτό, ως ενδεχόμενο, πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις– ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία». Αφησε δε να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ενδέχεται να εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

Τέλος, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει περαιτέρω το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που φιλοξενεί, μετά τις πρόσφατες «άξεστες», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ουάσιγκτον εναντίον της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Αμερική. Ερωτηθείς αν «απογοητεύθηκε» από τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της χώρας του, δήλωσε: «Η ερώτηση ακούγεται πολύ αφελής. Δεν είναι νύφη μου και δεν είμαι γαμπρός του… Είμαστε και οι δύο κρατικοί ηγέτες. Εκείνος καθοδηγείται από τα συμφέροντα της χώρας του, εγώ από εκείνα της δικής μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή