Συνέχιση μεταρρυθμίσεων παρά την πρόοδο ζητεί από τη Σλοβενία ο ΟΟΣΑ

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων παρά την πρόοδο ζητεί από τη Σλοβενία ο ΟΟΣΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Σλοβενίας στο 4,5% το 2017 προβλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, προειδοποίησε χθες ο διεθνής οργανισμός. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα πρέπει να προωθήσει και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να ενισχύσει τις επενδύσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την πορεία της σλοβενικής οικονομίας το 2017 και πλέον προβλέπει ανάπτυξη 4,5% από 3,85% προηγουμένως. Εξίσου σημαντικό επίτευγμα είναι πως η κυβέρνηση έχει μειώσει τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και πως η πορεία και των δύο είναι πτωτική. «Εχοντας περάσει πολύ δύσκολους καιρούς, η οικονομική κατάσταση της Σλοβενίας έχει βελτιωθεί πάτα πολύ» επισήμανε χθες ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

«Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από αυτόν πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι μια διαδικασία δίχως τέλος, ειδικά για μια μικρή, ανοιχτή, οικονομία όπως αυτή της Σλοβενίας, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις διεθνείς αλλαγές ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και να διασφαλίσει βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη για τους πολίτες της», πρόσθεσε ο κ. Γκουρία. Βραχυπρόθεσμα η βιωσιμότητα της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, όπως ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, ειδικότερα όσων δεν έχουν υψηλή εξειδίκευση και είναι πιο ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που οδηγεί στο να μην μπορεί να βρει κατάλληλο προσωπικό το ένα τρίτο των σλοβενικών επιχειρήσεων. Ο ΟΟΣΑ συστήνει στη σλοβενική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Στα δημόσια οικονομικά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο μακροπρόθεσμα η γήρανση του πληθυσμού θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως τη μεγάλη αύξηση των δαπανών. Ο Οργανισμός προτείνει τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη, πρωτίστως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνέχεια τον περιορισμό των δαπανών για υγεία. Παράλληλα η Σλοβενία θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να ενισχύσει τις επενδύσεις. Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, ενίσχυση του ανταγωνισμού, απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών και ευκολότερη πρόσβαση στα κλειστά επαγγέλματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή