Παρακολουθήσεις των emails αλλά με όρια

Παρακολουθήσεις των emails αλλά με όρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν πως οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η διεύθυνση παρακολουθεί τους λογαριασμούς των emails που χρησιμοποιούν στην εργασία τους, αποφάνθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια απόφαση-ορόσημο για το απόρρητο των ηλεκτρονικών επιστολών. Στην απόφασή τους για την υπόθεση ενός άνδρα που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό μηνυμάτων στην εργασία του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα ρουμανικά δικαστήρια δεν προστάτευσαν, ως όφειλαν, την ιδιωτική αλληλογραφία του Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου, επειδή η εταιρεία του δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι παρακολουθεί τις επικοινωνίες του.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει εκτυπώσεις των ιδιωτικών μηνυμάτων του προς τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του στο Yahoo Messenger ως απόδειξη ότι είχε παραβιάσει την απαγόρευση τέτοιας προσωπικής χρήσης την οποία επέβαλε η εταιρεία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε με πλειοψηφία 11-6 ότι οι Ρουμάνοι δικαστές, αποφαινόμενοι υπέρ του εργοδότη, απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Μπαρμπουλέσκου στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία.

Ιδιωτικό απόρρητο

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα δικαστήρια υιοθέτησαν τη γραμμή των εργοδοτών στο ζήτημα. Η χθεσινή ετυμηγορία, ωστόσο, θέτει όρια στην ηλεκτρονική παρακολούθηση στο όνομα της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου. Αυτό επισήμανε η Στέφανι Ράετς στη βελγική εταιρεία Claeys & Engels στην Αμβέρσα. «Το σημαντικότερο μάθημα που πήραμε από την απόφαση είναι πως αν και ένας εργοδότης μπορεί να περιορίσει την ιδιωτική σφαίρα στον χώρο εργασίας, είναι αδύνατο να την εκμηδενίσει», εξήγησε. Η εταιρεία παρέδωσε στον Μπαρμπουλέσκου τυπωμένα αντίγραφα της αλληλογραφίας του ως απόδειξη της παραβίασης της αρχής που καθιστούσε απαγορευμένη την ιδιωτική χρήση του Yahoo Messenger. Ο Μπαρμπουλέσκου είχε νωρίτερα διαβεβαιώσει γραπτώς τον εργοδότη του ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

Η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε πως δεν υπήρξε κάποιος θεμιτός λόγος για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του υπαλλήλου. «Η σειρά προϋποθέσεων θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες των εργοδοτών να ελέγχουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των εργαζομένων», σχολίασε η Εστερ Λιντς, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων. «Αν και δεν απαγορεύεται γενικά η παρακολούθηση, τίθενται όρια στη νομιμοποίησή της. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή