Ο Τσίπρας αναμένει στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο και… αριθμούς

Ο Τσίπρας αναμένει στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο και… αριθμούς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολισμός, μηνύματα και αριθμοί συναπαρτίζουν το τρίπτυχο των προσδοκιών της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το διήμερο –αύριο και μεθαύριο– της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Αν η προηγούμενη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, αυτή του Φρανσουά Ολάντ πριν από σχεδόν δύο χρόνια, λειτούργησε ως ισχυρό μήνυμα στην υποστήριξη της προσπάθειας να παραμείνει η χώρα προσδεδεμένη στο ευρωπαϊκό άρμα έπειτα από μια δύσκολη περίοδο αμφισβητήσεων και ερωτημάτων αναφορικά με τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, η Αθήνα προσδοκά η έλευση του διαδόχου του κ. Ολάντ αύριο να αποτελέσει την επιβεβαίωση ότι μια επώδυνη προσπάθεια βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ολικής επαναφοράς σε ρόλο κεντρικού «παίκτη» στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και επενδύει στη δύναμη της εικόνας για να επικοινωνήσει το μήνυμα αυτό. Στην εικόνα των κ. Μακρόν και Τσίπρα να ξεδιπλώνουν από τον βράχο της Πνύκας το όραμα μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής για την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επενδύουν στη σημειολογία ότι ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί ως ισότιμος συνομιλητής των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρεμβαίνων στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και μάλιστα από μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ισχυρό μήνυμα για τις ιδρυτικές αρχές της Ενωσης.

Σε επίπεδο συνομιλιών και δημοσίων τοποθετήσεων, η Αθήνα αναμένει ένα μήνυμα στήριξης της τελικής προσπάθειας για οριστική έξοδο από τα μνημόνια, ενόψει και της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να δοθεί η αίσθηση ότι το «ελληνικό πρόβλημα» εξακολουθεί να απασχολεί την Ευρώπη. Αλλωστε, η γαλλική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι η συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Ετσι, περισσότερο θα επιδιωχθεί να στραφεί η συζήτηση στα μεγάλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η περιφερειακή σταθερότητα, με υπόμνηση του κομβικού ρόλου που η χώρα μας διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια, όντας στο επίκεντρο μιας περιοχής με πολλαπλές προκλήσεις αστάθειας. Συζήτηση που αποκτά επικαιροποιημένο και αναβαθμισμένο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Βερολίνου – Αγκυρας και το γερμανικό βέτο στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος.

Οσον αφορά τους αριθμούς, αυτούς προσδοκά να ενσωματώσει στην «προίκα» με την οποία θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Οι προσδοκίες είναι να διαμορφωθεί, μετά τη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον κ. Μακρόν στην Αθήνα, ένας πίνακας με συγκεκριμένο αριθμό επενδύσεων, με το ύψος τους σε εκατομμύρια ευρώ, με τις θέσεις εργασίας που αυτές θα φέρουν. Και σε αυτή την παράμετρο υπάρχει η διάσταση του μηνύματος ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει πλήρως σε ομαλούς ρυθμούς, έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες, σε μία σειρά από κλάδους (ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, κατασκευές) προχωρούν σε συγκεκριμένα επενδυτικά πρότζεκτ, έχοντας εμπιστοσύνη στο μέλλον και στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας. Παράλληλα, δεδομένης της ισχυρής γαλλικής συμμετοχής στο σχήμα που προχωρά τις επενδύσεις στον ΟΛΘ, υπάρχει και ειδικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη στην επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον κ. Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή