Πώς θα μάθετε στο μωρό σας να κολυμπά;

Πώς θα μάθετε στο μωρό σας να κολυμπά;

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια χώρα που βρέχεται κατά τα δυο τρίτα της από νερό, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να γνωρίσουν τα παιδιά μας κολύμπι και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί ένα μωρό με την κολύμβηση είναι το baby swimming και μάλιστα όταν το μωρό βρίσκεται στην πισίνα μαζί με το γονιό. Με τον τρόπο αυτό, το μωρό συνηθίζει την επαφή με το νερό και καταλαβαίνει ότι το κολύμπι είναι διασκεδαστικό. Τέτοια μαθήματα, μάλιστα, είναι ωφέλιμα και για το γονιό, αφού του εξηγούν πώς να κρατά το μωρό στη θάλασσα αλλά και τι να προσέχει όταν το μωρό βρίσκεται είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα.

Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης για τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και για τα νήπια, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλλει στην αρμονική σωματική ανάπτυξη. Εφόσον γίνεται σε οργανωμένη πισίνα, όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού, είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά. Καλό είναι οι γονείς να ρωτούν για το σύστημα καθαρισμού της πισίνας και να προτιμούν το όζον, καθώς στις πισίνες που χρησιμοποιείται χλώριο συχνά γίνεται υπερχλωρίωση.

Κανόνες Ασφαλείας

Ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί πηγαίνει στο κολυμβητήριο ή όχι, όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα και την παραλία, οφείλουμε να ακολουθούμε τους γνωστούς κανόνες ασφαλείας για την επίβλεψή του. Ποιοι είναι αυτοί;

  • Φροντίζουμε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 – 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα και αποφεύγουμε να δίνουμε φαγητό στην παραλία. Αν το παιδί πεινάσει στη θάλασσα, μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ. Επίσης, το παιδί πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο με υγρά, πριν αρχίσει το κολύμπι καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης – ιδίως με την καλοκαιρινή ζέστη – είναι σημαντικός.
  • Ένας βασικός κανόνας ασφαλείας, όταν κολυμπάμε μαζί με το νήπιο, είναι πως η ασφαλής απόσταση που πρέπει να μας χωρίζει δεν ξεπερνά το μήκος ενός βραχίονα.
  • Επίσης, ασφαλής επίβλεψη σημαίνει ότι έχουμε συνεχώς την προσοχή μας στα παιδιά και δεν ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας αποσπούν την προσοχή, όπως διάβασμα, μουσική κ.λπ.
  • Μετά το κολύμπι, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα, πρέπει πάντα να πλένετε πολύ καλά τα παιδιά στο ντούζ. Επιμένουμε στο πλύσιμο στα γεννητικά όργανα, διότι οι ουρολοιμώξεις , ιδίως στα κοριτσάκια , καραδοκούν. Χρήσιμο μάλιστα είναι το παιδί να έχει μαζί του και 2ο μαγιό.
  • Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ανάγκη για αντηλιακή προστασία. Τα παιδιά μπορεί να πάθουν ηλίαση ακόμα και όταν κολυμπούν, μέσα στο νερό.

Η σωστή ηλικία

Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο, έτσι και με την κολύμβηση, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Έτσι, τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι γύρω στα 4 χρόνια, αν και τα περισσότερα είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και σε μικρότερες ηλικίες, κατά τις οποίες, όμως, απαιτούνται βοηθήματα, όπως μπρατσάκια ή κάποια σανίδα. Ωστόσο, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καλό είναι το συνεχόμενο κολύμπι, είτε στην πισίνα είτε στην θάλασσα, να περιορίζεται στη μισή ώρα, ώστε να μην κουραστούν υπερβολικά.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τον Εμμανουήλ-Αλέξιο Βερυκοκάκη, Παιδοορθοπαιδικό, Συνεργάτη ΓΑΙΑ – Μαιευτική Γυναικολογική
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή