Τέχνη και τεχνολογία, χέρι χέρι στη ΔΕΘ

Τέχνη και τεχνολογία, χέρι χέρι στη ΔΕΘ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοξεκίνησε στην περυσινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε πάνω από 10.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Και ήταν τόσο δημοφιλές, που φέτος θα καταλάβει πολύ μεγαλύτερο χώρο και θα εμπλουτιστεί με περισσότερες δράσεις. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνει η HELEXPO, ως εταίρος της Artecitya, από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ.

Η Artecitya είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με καινοτόμο χαρακτήρα που συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα του εννέα διαφορετικούς πολιτιστικούς φορείς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Ο στόχος είναι να οραματιστούμε την πόλη του μέλλοντος, μέσα από την τέχνη ως παράγοντα κοινωνικής αλλαγής και ενσωμάτωσης. Συνεπώς ένα φεστιβάλ που φέρνει κοντά την καλλιτεχνική παραγωγή και την τεχνολογία εντάσσεται πλήρως σε αυτήν τη λογική, εξηγεί στην «Κ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Λυδία Χατζηιακώβου.

Το παρθενικό φεστιβάλ του 2016, π.χ., είχε μια εφαρμογή που είχαν κατασκευάσει οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και το είχε ξεχωρίσει η Microsoft, με θέμα το μπούλινγκ.

Τι θα δούμε όμως στη φετινή διοργάνωση που θα έχει τίτλο «The New New» (Το νέο καινούργιο) και που θα καταλαμβάνει συνολικά 2.700 τ.μ. στην έκθεση; Κατ’ αρχάς θα υπάρχουν 90 έργα από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως βασικό άξονα της δουλειάς τους. Πειραματίζονται με τις δυνατότητές της, ως προς τη φόρμα και το περιεχόμενο, πάντα με κεντρικό γνώμονα τον άνθρωπο.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα θα έχουν την τιμητική τους. Τα έργα έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την επιμελήτρια Erika Barraza και το «SXSW» – ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ-συνέδρια παγκοσμίως με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Το κοινό έχει την ευκαιρία να φτιάξει και να πάρει μαζί του τα δικά του «γυαλιά» εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να δοκιμάσει το Tilt Brush της Google – ένα εργαλείο ζωγραφικής στον τρισδιάστατο εικονικό χώρο.

Διαδραστικός χαρακτήρας

Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν και πολλές εφαρμογές με χαρακτήρα διαδραστικό. Στόχος είναι να παίξει το κοινό και να εξοικειωθεί με νεότερες τεχνολογίες, αλλά και να θυμηθεί την επίδραση που είχαν στη ζωή μας εφαρμογές που, αν και όχι τόσο παλιές, θεωρούνται πια ξεπερασμένες, όπως το βίντεο, η ψηφιακή εικόνα ή ακόμη και  τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους, συχνά για να αναδείξουν ή να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και έχουν στόχο την εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και την ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων, τα οποία έχει αναπτύξει το Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, λειτουργεί στον χώρο το Media Lab, ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο παραγωγής βίντεο για τηλεοπτική και διαδικτυακή χρήση, το οποίο καταγράφει και αναμεταδίδει καθημερινά τις δραστηριότητες. Επανδρώνεται από νέους και θα «ανεβάζει» υλικό στο YouTube.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας δίνει έμφαση σε δύο ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται: τους νέους ανέργους και τους πρόσφυγες. Ο θεσμός συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Communitere, που προσφέρει σειρά εργαστηρίων με ίση συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων – ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν στην πράξη βασικές τεχνικές κατασκευής και επισκευής αντικειμένων για την αντιμετώπιση των πρακτικών τους αναγκών.

Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και θα τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή