Το Montblanc Cultural Foundation βράβευσε το Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το Montblanc Cultural Foundation βράβευσε το Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα σπουδαιότερα ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα, με πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά, βράβευσε η Montblanc Cultural Foundation, σε μια συγκινητική τελετή που έγινε προχθές το βράδυ στην Αθήνα. Το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή κέρδισε δικαίως αυτήν τη διεθνούς φήμης διάκριση από έναν φορέα που τιμά τη χορηγία, είτε πρόκειται για άτομα, είτε για θεσμούς, είτε για μουσεία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι μεγάλος και πρόκειται για τη δεύτερη φορά που βραβεύεται η Ελλάδα, καθώς πέρυσι είχε κερδίσει το έπαθλο το Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Ο Βασίλης Γουλανδρής, θέλοντας να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, έφτιαξε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας το 1979, στο οποίο προσετέθη νέα πτέρυγα το 1986. Ο εφοπλιστής χορήγησε και τη δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου του νησιού το 1981. Με τη γενναιοδωρία και τον πατριωτισμό του, έβαλε την Ανδρο στον διεθνή εικαστικό χάρτη με εκθέσεις ζωγράφων και γλυπτών μεγάλου διαμετρήματος.

Η Ελίζα Γουλανδρή οραματίστηκε ένα εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει όσο ήταν εν ζωή. Το 2018, θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, στεγάζοντας την εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους με αριστουργήματα από καλλιτέχνες όπως ο Μιρό, ο Σαγκάλ, ο Κλέε, ο Καντίνσκι, ο Πικάσο, ο Μπαλτίς κ.ά. «Ακόμα και αν κάποιος είχε αυτά τα λεφτά σήμερα δεν θα μπορούσε να βρει αυτά τα έργα. Δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά…» είχε πει κάποτε με σοφία ο καλλιτέχνης Παύλος, φίλος του Βασίλη και της Ελίζας, για να περιγράψει την αξία τους.

Το βραβείο παρέδωσαν οι δύο πρόεδροι του Ιδρύματος Montblanc, κύριοι Σαμ Μπαρνταουίλ και Τιλ Φέλραθ, στην πρόεδρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κυρία Φλερέτ Καραδόντη. Ο νικητής βραβεύεται με το ποσό των 15.000 ευρώ, ένα ειδικά σχεδιασμένο έπαθλο και έναν συλλεκτικό στυλογράφο μελάνης από μια ειδική σειρά της Montblanc που εμπνέεται από μια γνωστή προσωπικότητα-μαικήνα των τεχνών.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η πρόεδρος του μουσείου υπογράμμισε: «Το πνεύμα και η βούληση των ιδρυτών μας είναι πάντα προτεραιότητά μας και είμαι σίγουρη πως θα ήταν κι εκείνοι εξίσου ευτυχισμένοι με μας για την τιμή που μας κάνετε σήμερα. Η θερμή επιθυμία της Ελίζας και του Βασίλη Γουλανδρή για ένα μουσείο στην Αθήνα, που να στεγάζει τη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης τους και να επεκτείνει τη δράση του Ιδρύματος και στην πρωτεύουσα, είναι γνωστή. Επομένως, είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή μας που πολύ σύντομα θα αποπερατωθεί το καινούργιο κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματός μας στο Παγκράτι».

O αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Montblanc στην Ελλάδα και διοργανωτής της βραδιάς, Τίμος Τζάννες, αναφέρθηκε στην ιστορία του βραβείου αλλά και στο σκεπτικό του. Πριν από 26 χρόνια, η Montblanc αποφάσισε να αναδείξει το έργο εκείνων που υποστηρίζουν, ενθαρρύνουν και χρηματοδοτούν την καλλιτεχνική έκφραση. Θεσμοθέτησε έτσι αυτό το βραβείο, το οποίο δίδεται σε ένα άτομο ή σε έναν φορέα σε 17 χώρες του κόσμου, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία. Σημασία δεν έχει μόνον το να δίνει κάποιος χρήματα, αλλά να μπορεί ταυτόχρονα να δώσει και το παράδειγμα για το πόσο σπουδαίο είναι σε μια κοινωνία να προάγεται η δημιουργικότητα και η ανεξαρτησία της τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή