Στη μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει ο ιός Ζίκα

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει ο ιός Ζίκα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα ο ιός Ζίκα ήταν γνωστός για την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε βρέφη, ωστόσο νέες έρευνες φαίνεται να δίνουν μια νέα διάσταση σε κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε παγκόσμια απειλή, καθώς επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η χρήση ιών, ως μέσο για την καταπολέμηση του καρκίνου γενικά, δεν είναι ρηξικέλευθη ιδέα αλλά όσον αφορά τον ιό Ζίκα, είναι.

Σύμφωνα με το πόρισμα πρόσφατης έρευνας, ο ιός μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε ενήλικες, για να προσβάλει και να εξουδετερώσει καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο.

Πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντικούς, έδειξαν ότι η χρήση του ιού μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση επιθετικών όγκων, χωρίς όμως να βλάπτονται άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ακόμη, δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια πάνω σε δείγματα ανθρωπίνων κυττάρων φάνηκαν να είναι αποτελεσματικές, ωστόσο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν προβλέπονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει ο ιός Ζίκα-1

Οι επιστήμονες θεωρούν, ότι η έγχυση στελεχών του ιού Ζίκα στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με την επέμβαση για την αφαίρεση απειλητικών για τη ζωή όγκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Journal of Experimental Medicine.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του εγκεφάλου, και το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που εμφανίζεται σε ενηλίκους και η πιο δύσκολα θεραπεύσιμη.

Αναπτύσσεται ραγδαία και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πού τελειώνει ο όγκος και πού ξεκινά ο υγιής ιστός. Η πρόσφατη έρευνα όμως δείχνει ότι μια θεραπεία που περιλαμβάνει τη χρήση του ιού Ζίκα, μπορεί να εξουδετερώσει τα ανθεκτικά στις υπάρχουσες μορφές θεραπείας καρκινικά κύτταρα.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει ο ιός Ζίκα-2

Τα υγιή βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε αφθονία στον εγκέφαλο των βρεφών, πράγμα το οποίο δικαιολογεί το γιατί ο ιός Ζίκα μπορεί να προξενήσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλό τους, ενώ στον ενήλικο εγκέφαλο ο αριθμός των βλαστοκυττάρων είναι πολύ μικρός. Συνεπώς, μέσω της ιοθεραπείας θα εξουδετερώνονται μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να δημιουργούνται πολλές παράπλευρες ζημίες.

Ως επιπλέον προστατευτικό μέτρο, ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έχουν ήδη αρχίσει να τροποποιούν τον ιό για να τον κάνουν πιο ήπιο από την αρχική μορφή του Ζίκα, ενώ επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποιούν παρόμοιες δοκιμές με τον ιό.

Η Δρ. Κάθριν Πικουόρθ, από το ερευνητικό κέντρο Cancer Research UK, αναφέρει ότι, πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη έρευνα, η οποία κάποια μέρα μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου.

Τέλος, ο ερευνητής Δρ. Μάικλ Ντάιαμοντ προσθέτει πως «μόλις κάνουμε μερικές ακόμη αλλαγές, ο Ζίκα θα καταστεί ανίσχυρος κι έτσι θ' αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ασθενείς να νοσήσουν από τον ιό».

Επιμέλεια: Οδυσσεύς Ν. Πλάτωνας 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή