Θεία Λειτουργία στην καρδιά της Βάλια Κάλντα

Θεία Λειτουργία στην καρδιά της Βάλια Κάλντα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι πιστοί χρειάστηκαν δύο ώρες δρόμο προκειμένου να φτάσουν «στον πιο όμορφο, στον μεγαλύτερο ναό του κόσμου», και να αναπέμψουν δέηση υπέρ «ευκρασίας αέρων» και της σωτηρίας του περιβάλλοντος.

Εκεί, σ’ ένα μικρό ξέφωτο, ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ έστησε την αυτοσχέδια «Αγία Τράπεζα» και τέλεσε μέσα στο δάσος, για πρώτη φορά, τη Θεία Λειτουργία, στην καρδιά της Βάλια Κάλντα.

Ηταν μια πρωτοβουλία του τοπικού ιεράρχη, ενταγμένη στην ετήσια ημέρα για την Προστασία του Περιβάλλοντος, που έχει καθιερώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και ο μητροπολίτης επέλεξε την καρδιά του περίφημου Εθνικού Δρυμού, στη θέση «Αρκουδόρεμα», για να καλέσει τους πιστούς σε προσευχή, για την προστασία του φυσικού κάλλους που αποτυπώνεται σε όλο του το μεγαλείο, στο ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου.

«Σήμερα τελούμε Θεία Λειτουργία στον ναό της φύσης που δεν έχει διαστάσεις, με τρούλο αμέτρητο, με τον πιο πολύ κόσμο. Αυτός γύρω μας είναι ο καθεδρικός ναός της φύσης, στολισμένος με αυτά που ο Χριστός καλλιτέχνησε», τόνισε ο κ. Δαβίδ στο κήρυγμά του και πρόσθεσε: «Λαμπάδες μας είναι τα δέντρα που βλέπετε, θυμίαμα τα λουλούδια. Εκκλησίασμα όλα τα φυτά και τα ζώα. Δυστυχώς, ενώ στη φύση γινόμαστε πιο φυσικοί, η καθημερινότητά μας στην τσιμεντούπολη μας στέρησε να έχουμε φυσική σχέση με τον Θεό. Αντίθετα ζούμε με το “εγώ” μας και εγκλωβιστήκαμε σε αυτό. Σήμερα, εδώ ζούμε το μεγαλείο της φύσης».

Το είδος μας εκπροσώπησαν κάποιοι πιστοί που ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο δάσος και πολλοί από τους οδοιπόρους του βουνού, που έτυχε να πληροφορηθούν για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ενώ αθέατοι και από απόσταση, χωμένοι σε σπηλιές και φυλλωσιές, λύκοι, αρκούδες, αγριόγιδα και σπάνια πουλιά, οι μόνιμοι «κάτοικοι» του πανέμορφου δάσους δηλαδή, άκουγαν σιωπώντας, και μάλλον με δυσπιστία, τους «παρείσακτους» να υμνούν και να ευλογούν το βασίλειό τους, το οποίο οι δραστηριότητές τους –όχι των συγκεκριμένων– απειλούν και ενίοτε καταστρέφουν.

Η τοποθεσία στην οποία τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία επελέγη και για τον λόγο ότι έχουν καταγραφεί εκεί γύρω στα σαράντα δέντρα της περίφημης κόκκινης πεύκης, μοναδικής στον κόσμο, αλλά και ένα άλλο σπάνιο δέντρο, η Ρόμπολα.

Ενας ένας, οι πιστοί δέχθηκαν τη Θεία Κοινωνία με το τέλος της λειτουργίας και ανανέωσαν για του χρόνου το ραντεβού τους, με τον μητροπολίτη κ. Δαβίδ να αναγιγνώσκει και μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου για την ημέρα, προτού πάρουν τον δρόμο της επιστροφής αφήνοντας στην «ησυχία» τους τους πραγματικούς «ιδιοκτήτες» του περιβαλλοντικού αυτού παραδείσου.

«Η αντι-οικολογική συμπεριφορά είναι προσβολή του Δημιουργού και αθέτηση των εντολών Του», είναι μερικά από τα στοιχεία που αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμά του.

«Σχεδιάζουμε να καθιερώσουμε αυτήν την ημέρα και να ερχόμαστε να λειτουργούμε, ώστε να γινόμαστε πιο “φυσικοί”. Τέτοιες ώρες χαιρόμαστε περισσότερο αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, τη φύση, γινόμαστε, ας πούμε, πιο φυσικοί. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι η προστασία της λογικής και της άλογης φύσης. Μέσα στη φύση, ανάμεσα στα δέντρα και τα πουλιά ζούμε την παρουσία του Κυρίου», είπε στην «Κ» ο μητροπολίτης Γρεβενών.

Τη Θεία Λειτουργία, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο διευθυντής Δασών Γρεβενών, Ιωάννης Τζατζάνης, και η εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Εθνικού Πάρκου της Πίνδου, Χρ. Μωυσιάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή