Πόλεμος και στάτους κβο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε επιδιώκει πολεμική σύγκρουση, όπως εκτίμησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, είτε όχι, οι στρατιωτικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν αρχίσει να αλλάζουν ήδη την ισορροπία στην ανατολική Ασία. Και η αντίδραση των ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο μιας εξοπλιστικής κούρσας στην περιοχή. «Η Βόρεια Κορέα δεν θέλει μόνο να επιβιώσει, όλες οι χώρες το θέλουν αυτό. Επιδιώκει επίσης να αλλάξει τη βασική στρατηγική ισορροπία της περιοχής», λέει η καθηγήτρια στο Georgetown και πρώην σύμβουλος στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Μπαλμπίνα Χουάνγκ. Αυτό φαίνεται ότι γίνεται ήδη, με τη συμβολή και των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι στο εξής επιτρέπει στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα ιδιαίτερα να αγοράσουν μεγαλύτερη ποσότητα εξελιγμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Για τη Νότια Κορέα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ήδη οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντικό αμυντικό υλικό στη χώρα, ενώ οι δύο χώρες συνεργάζονται πραγματοποιώντας μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βεβαίως, με αυτό το δεδομένο η σπουδή του να κατηγορήσει τη Ν. Κορέα για πολιτική εξευμενισμού της Β.Κορέας ήταν τουλάχιστον ατυχής, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, όμως, η επιλογή μπορεί πράγματι να προκαλέσει την αλλαγή του μεταπολεμικού στάτους κβο στην περιοχή.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις συμφώνησε με τον Ιάπωνα ομόλογό του να διαθέσει περισσότερη αντιπυραυλική προστασία στη χώρα, αλλά και να προχωρήσουν σε μια τριμερή συνεργασία με τη Ν. Κορέα. Αυτό συνιστά μεγάλη αλλαγή για την Ιαπωνία, καθώς μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα είχε αποκηρύξει στο σύνταγμά της τον πόλεμο ως δικαίωμα και είχε δεσμευθεί να μη διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η κ. Χέιλι ζήτησε να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα – κάτι που αναμένεται να σηματοδοτήσει και νέες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Κίνα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανική πίεση, να σταματήσει τη συνεργασία με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Μία ακόμη αβεβαιότητα αφορά τη στάση της Ρωσίας, η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και δεν θέλει να δει την επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ. Μπορούν όλα αυτά να προκαλέσουν την επιστροφή της πυρηνικής απειλής ή ακόμη και έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, με την εμπλοκή των ισχυρών δυνάμεων της περιοχής; Παρά την εύλογη ανησυχία που προκαλούν οι περιφερειακές στρατηγικές αναταράξεις και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του καθεστώτος της Β. Κορέας, αυτός ο κίνδυνος δεν είναι ακόμη μεγάλος, τουλάχιστον για όσο οι υπόλοιποι παίκτες της περιοχής θέλουν να αποφύγουν μια στρατιωτική αναμέτρηση.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία «μελλοντολόγου» Ελον Μασκ, ο οποίος προέβλεψε ότι είναι πιο πιθανό ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να προκληθεί από μία κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη από έναν παραδοσιακό εξοπλιστικό ανταγωνισμό αντίστοιχο με εκείνους που εξελίσσονταν τον 20ό αιώνα. Οπως εκτίμησε, αυτή η κούρσα θα περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και όλες τις χώρες με ισχυρό κλάδο πληροφορικής επιστήμης. «Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη σε εθνικό επίπεδο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο», προέβλεψε ο κ. Μασκ. Ακόμη και χωρίς να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο, όμως, η σημερινή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μια επόμενη πιο δυσεπίλυτη κρίση, καθώς θέτει τις χώρες της περιοχής απέναντι σε επιλογές που ίσως θεωρήσουν ότι πλήττουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή