Επιτήρηση επί 14 χρόνια!

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπήκε στη Ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2001. Η Ζώνη είχε ξεκινήσει τη σημερινή φάση της ιστορίας της δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2004, όταν η Κομισιόν δημοσίευσε τις μακροοικονομικές προβλέψεις της, το κρατικό έλλειμμα της Ελλάδας μετρήθηκε στο 3%. Είχε προηγηθεί μια (από τις δεκάδες) αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η οποία είχε διαβιβαστεί μέσω της Στατιστικής Υπηρεσίας που, τότε, ήταν απλώς μια γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών με πρακτικώς μηδενικό βαθμό ανεξαρτησίας. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) δεν είχε δεχτεί ως βάσιμα και αληθινά τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Πρόσθετες επαφές οδήγησαν σε νέα αναθεώρηση των στοιχείων και το έλλειμμα του δημοσιονομικού έτους 2003 προσδιορίστηκε σε 3,2%. Στο στατιστικό αρχείο της Επιτροπής (Ameco) εμφανίζεται σήμερα ότι δανειστήκαμε το 2003 το ισόποσο του 8% του ΑΕΠ, ενώ στο αντίστοιχο αρχείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται το νούμερο 6%. Στα αρχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν υπάρχει τίποτε σχετικό!

Οι προβλέψεις της Επιτροπής δημοσιεύθηκαν στις 7 Απριλίου. Η αναθεώρηση των στοιχείων είχε γίνει στις 30 Μαρτίου. Λίγο πριν, στις 7 Μαρτίου, είχε εκλεγεί η πρώτη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Από τις 19 Μαΐου 2004 η Ελλάδα τέθηκε υπό αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση. Ο έλεγχος εκείνος έληξε στις 5 Ιουνίου 2007. Δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρός, προφανώς. Οι υπουργοί συνέχισαν να δανείζονται σαν να μην υπήρχε αύριο, συνέχισαν να συντάσσουν προϋπολογισμούς που δεν τηρούσαν και η Βουλή συνέχισε να εγκρίνει και τους προϋπολογισμούς και τους πολύ διαφορετικούς απολογισμούς, τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας συνέχισαν να ελέγχουν χωρίς να ξαφνιάζονται από το γεγονός ότι αντί το κράτος να προσεγγίζει τα κριτήρια του Μάαστριχτ ξέφευγε ολοένα και περισσότερο, η αριστερή αντιπολίτευση έλεγε ότι ο κόσμος πένεται και το κράτος πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χωρίς όμως να φορολογήσει παραπάνω και γενικώς συνέβησαν όλα όσα ανακαλύψαμε όταν η κρίση μάς έσκασε στα μούτρα.

Ομως, η κρίση δεν ήρθε απροειδοποίητα. Σχεδόν δύο έτη μετά την άρση της πρώτης ευρωπαϊκής επιτήρησης, στις 2 Μαρτίου 2009, η Επιτροπή εισηγήθηκε να τεθεί η Ελλάδα υπό νέα επιτήρηση και το Συμβούλιο θέτει προθεσμία λήψης έκτακτων μέτρων την 24η Οκτωβρίου 2009. Τότε οι εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου. Από εκείνη την επιτήρηση περιμένουμε να βγούμε αυτές τις μέρες. Από τα 17 χρόνια εντός Ζώνης, θα έχουμε περάσει 13 χρόνια υπό δημοσιονομική επιτήρηση. Και μένει ένα ακόμη για να βγούμε από τη μνημονιακή επιτήρηση. Αθροισμα 14. Μετά βλέπουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή