«Ψηφίζουν» Ε.Ε., παρά την απογοήτευσή τους οι Ευρωπαίοι πολίτες

«Ψηφίζουν» Ε.Ε., παρά την απογοήτευσή τους οι Ευρωπαίοι πολίτες

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann Stiftung, το 66% των πολιτών της ΕΕ δηλώνει απογοητευμένο με τη ρότα στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ένωση και μόνο το 34% εκφράζει ικανοποίηση. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της Ευρώπης, καθώς και για τα έξι πολυπληθέστερα κράτη-μέλη ξεχωριστά: Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Μεταξύ των τελευταίων, οι πολίτες της Ιταλίας εμφανίζονται ως οι πιο απογοητευμένοι, βλέποντας κατά 83% αρνητικά τη σημερινή πορεία του μπλοκ των 28. 

Εντούτοις, το υψηλό επίπεδο απογοήτευσης δεν αντικατοπτρίζεται στο ερώτημα της έρευνας που αφορά την προοπτική εξόδου ή παραμονής της κάθε χώρας από την ΕΕ, με το 70% των Ευρωπαίων πολιτών να δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής σε περίπτωση ενός σχετικού δημοψηφίσματος στη χώρα του. Ακόμη και οι εξαιρετικά απογοητευμένοι Ιταλοί στηρίζουν την προοπτική της παραμονής με 56%. Η στάση των Ευρωπαίων πολιτών υποδηλώνει μία βαθιά πίστη στην ΕΕ, η οποία κρύβεται κάτω από μία επιφάνεια αρνητικών συναισθημάτων και απογοήτευσης, κυρίως λόγω οικονομικών παραγόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το «ευρωπαϊκό αίσθημα» ενισχύθηκε σημαντικά από την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν τους 27 εταίρους τους, καθώς και από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτείων, δύο συμβάντα που έχουν επηρεάσει σημαντικά το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα εντός της ΕΕ. 

Η έρευνα έλαβε χώρα τον Ιούλιο σε ένα δείγμα 10.755 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε το γερμανικό ίδρυμα

«Ψηφίζουν» Ε.Ε., παρά την απογοήτευσή τους οι Ευρωπαίοι πολίτες-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή