Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Λετονίας εξέφρασε ο Ν.Κοτζιάς από τη Ρίγα

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Λετονίας εξέφρασε ο Ν.Κοτζιάς από τη Ρίγα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δηλώσεις αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας και της Λετονίας προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με το πέρας της συνάντησης του με τον Λετονό ομόλογο του, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, στη Ρίγα. 

O κ. Κοτζιάς τόνισε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, τονίζοντας τη συμμετοχή αμφοτέρων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προασπίζοντας τα σύνορα και την ανάπτυξη της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της. 

«Κατά δεύτερον, ανήκουμε και οι δύο στην ομάδα των χωρών μεσαίου μεγέθους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε κοινό συμφέρον στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να διατηρήσουμε λειτουργικό το θεσμικό σύστημα της ΕΕ». 

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η ενίσχυση της διμερούς πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, οι επιπτώσεις του Brexit για την Ευρώπη και η συνεργασία στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. 

«Διερευνήσαμε τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Βαλτικής, των χωρών της Μεσογείου και αυτών του Βορρά. Θεωρώ πως διαπιστώσαμε πολλά κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες για πιθανές συνέργιες στο μέλλον», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ο υπουργός στάθηκε στους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργίων. 

«Όπως είπε και ο Edgars, συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα συναντήσεων των Πολιτικών Διευθυντών και των επικεφαλής των Διευθύνσεων των Υπουργείων μας. Δεύτερον, διερευνήσαμε τρόπους συνεργασίας σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς, όπως της οικονομίας, της πολιτιστικής συνεργασίας, της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, καθώς και επί της έρευνας και εκπαίδευσης. Επίσης, είχαμε μία εκτενή συνομιλία περί ενέργειας και μεταφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. 

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ικανοποιήμενος με την υποστήριξη που παρέχει η Λετονία στην Ελλάδα στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή