Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυκλώνας Ίρμα, ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα, οδεύει προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού ισοπέδωσε μια σειρά νησιών της Καραϊβικής και άφησε πίσω του τουλάχιστον 10 νεκρούς, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Οι γαλλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στον Άγιο Μαρτίνο, τονίζοντας ωστόσο ότι ο απολογισμός είναι «προσωρινός», με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ να επισημαίνει ότι σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι (και όχι οκτώ όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά) στον Άγιο Μαρτίνο ενώ υπάρχουν αναφορές για θύματα και στον Άγιο Βαρθολομαίο. «Μετά τη διασταύρωση των πληροφοριών, ο προσωρινός απολογισμός είναι για τέσσερις νεκρούς και όχι για οκτώ», επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 50 τραυματίες, από τους οποίους οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τεράστιες οι υλικές ζημιές

Με ανέμους ταχύτητας έως και 290 χιλιομέτρων την ώρα, ο Ιρμα σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

«Οι υλικές ζημιές είναι σημαντικές. Σύμφωνα με την κοινότητα του Αγίου Μαρτίνου, έχει πληγεί το 95% των κτιρίων και το 60% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα (…) Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ούτε καύσιμα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια και εν μέρει αδιάβατοι (…) οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-1

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον τυφώνα Ιρμα, δήλωσε ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν», υπογράμμισε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-2

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου ο καταστροφικός τυφώνας Ίρμα, ένα καιρικό φαινόμενο «έντασης που δεν έχει προηγούμενο στον Ατλαντικό», είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας χθες βράδυ.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε μιλώντας στα μικρόφωνα ολλανδικών ΜΜΕ ο Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-3

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί είναι «αδύνατο αυτή τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ακόμη αγνοεί «αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί».

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-4

Η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών επιβιβάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια πτήση προς τη Γουαδελούπη με «ενισχύσεις», άνδρες και υλική βοήθεια, για τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον τυφώνα Ίρμα.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-5

Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-6

Βιβλική καταστροφή στη Μπαρμπούντα – Κινδυνεύουν Πουέρτο Ρίκο και Φλόριντα

Ο τυφώνας Ιρμα, ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που έπληξαν ποτέ τον Ατλαντικό, «χτύπησε» την Τετάρτη την Καραιβική με ανέμους που έφτασαν τα 185 μίλια την ώρα.

Η Ιρμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο πέντε της κλίμακας Σαφίρ – Σίμπσον, πέρασε από τη Μπαρμπούντα καταστρέφοντάς τη σχεδόν ολοκληρωτικά, με το 95% του νησιού να έχει ισοπεδωθεί.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-7

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους New York Times ο τυφώνας κατευθύνεται στο Πουέρτο Ρίκο ενώ απειλεί να καταστρέψει τις Παρθένες Νήσους, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Αιτή και την Κούβα. Οι Μπαχάμες καθώς και τα νησία Τουρκς και Κάικος θα βρίσκονται επίσης στη ζώνη επικινδυνότητας του τυφώνα, σήμερα Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους που ανήκουν στη διοικητική επικράτεια των ΗΠΑ.  Η τροπική καταιγίδα αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στη Φλόριντα προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ, η δημόσια εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του Πουέρτο Ρίκο προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νησί να μείνει χωρίς ρεύμα από 4 έως έξι μήνες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τυφώνας Ιρμα: «Βιβλική» καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής-8

(Πηγή: New York Times, Reuters, ΑΠΕ )

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή