Ευρωμπάσκετ: Σφράγισε το εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη η Εθνική

Ευρωμπάσκετ: Σφράγισε το εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη η Εθνική

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπραξε το… αυτονόητο, έκανε το καθήκον της, πέτυχε τον πρώτο στόχο της πρόκρισης στους «16» του 40ού Ευρωμπάσκετ, έστω και στην ύστατη ευκαιρία που είχε κόντρα στην Πολωνία, την οποία νίκησε (95-77), και αφού απέφυγε τον καταστροφικό αποκλεισμό, ετοιμάζεται να φωνάξει στην Κωνσταντινούπολη ότι η διοργάνωση αρχίζει από το Σάββατο. Απέναντι στην ελληνική ομάδα θα παραταχθεί η Λιθουανία, ως πρώτη του δεύτερου ομίλου, με την εύκολη νίκη επί της Γερμανίας στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης.

Η εθνική ομάδα «φρέναρε» τον αγωνιστικό και ψυχολογικό «κατήφορό» της, ύστερα από τις τρεις διαδοχικές ήττες στα παιχνίδια με Γαλλία, Σλοβενία και Φινλανδία, με την υπογραφή του Νικ Καλάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο ομογενής πλέι μέικερ δημιούργησε τις καλύτερες προδιαγραφές για την επίτευξη καθοριστικών καλαθιών από τους συμπαίκτες του (10 ασίστ) και σκόραρε με συνέπεια και σιγουριά, ώστε να υπάρξει ασφαλής και διψήφια διαφορά στο σκορ.

Οι Ελληνες παίκτες, οι προπονητές και οι εκδρομείς στο Ελσίνκι χαμογέλασαν για δεύτερη φορά και με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζουν το άμεσο μέλλον.

«Δεν σκοτώσαμε το θηρίο, αλλά πράξαμε αυτό που έπρεπε. Είμαστε στις 16 ομάδες της διοργάνωσης, έστω και ως τέταρτοι του ομίλου μας. Θα θυμίσω, όμως, ότι στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ προκριθήκαμε αήττητοι και πρώτοι, αλλά στο δεύτερο νοκ άουτ παιχνίδι είχαμε αποκλειστεί», υπογράμμισε ο Κώστας Σλούκας που αποτελεί, με την απόδοσή του, σταθερή αναφορά στο παιχνίδι της Εθνικής, και συνέχισε για τα οφέλη της αγωνιώδους πρόκρισης: «Μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε πολύ για να προκριθούμε, αλλά πιστεύω ότι μας δυνάμωσαν οι δυσκολίες και οι ήττες. Θα φανεί ή όχι στα επόμενα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ που έχουν διαφορετική ψυχολογική διαχείριση, γιατί νικάς και προχωράς ή χάνεις και επιστρέφεις. Η Εθνική νίκησε σε αγώνα με πανομοιότυπες ψυχολογικές συνθήκες, αν και αναγνωρίζουμε ότι οι επόμενοι αντίπαλοι θα είναι σαφώς πολύ δυσκολότεροι. Ουδείς ανίκητος, όμως και εμείς προχωράμε από τη θέση του αουτσάιντερ και με γνώμονα την αντίδραση προηγούμενων εθνικών ομάδων, όταν είχαν την ίδια αρχή σε Ευρωμπάσκετ. Είμαστε ενωμένοι και συνεχίζουμε σαν γροθιά».

Η προσπάθεια «απογείωσης» της Εθνικής από το Ελσίνκι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς, και το πρώτο δεκάλεπτο του «τελικού» με τους Πολωνούς ήταν το χειρότερο και των 5 αγώνων, με το παθητικό των 29 πόντων που δέχθηκε το ελληνικό καλάθι.

Οι διεθνείς γύρισαν τον «διακόπτη» της απόδοσής τους στο δεύτερο δεκάλεπτο, ως άλλοι «Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», όπως έκαναν και στα προηγούμενα παιχνίδια τους. Δεν λύγισαν όμως από το άγχος, οι Πολωνοί ήταν άπειροι και κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ ο Κώστας Μίσσας συγκράτησε το ροτέισον της ομάδας στη χρησιμοποίηση των 7-8 παικτών και ο ρυθμός ήταν υπό ελληνική κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο. Ο τεχνικός της Εθνικής έχει βάλει ωτασπίδες για την πανταχόθεν κριτική που έχει δεχτεί, γιατί, όπως είπε μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης, «η Εθνική συνεχίζει και όλα τα άλλα μένουν στο περιθώριο μέχρι την επόμενη δοκιμασία μας».

Το δεύτερο κέρδος της Εθνικής ήταν η απόδοση του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος πρωταγωνίστησε κάτω από τα καλάθια και έδωσε υποσχέσεις για τις «μάχες» με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας που θυμίζει… Σαμπόνις στην Εθνική Λιθουανίας.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλάθης 24 (4), Μπουρούσης 10, Σλούκας 26 (5), Παππάς 3 (1), Παπαγιάννης 8 (8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (2), Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σοκολόφσκι 2, Σελ, Κούλιγκ 26 (3), Ζαμοΐσκι 5 (1), Πονίτκα 8, Βαζίνσκι 17 (1), Κόζαρεκ 12 92), Γκίελο, Καρνόφσκι 7.

Το προφίλ της Λιθουανίας

Παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ (ασημένιο μετάλλιο στα δύο προηγούμενα Ευρωμπάσκετ και χρυσό στη διοργάνωση του 2003) που διαθέτει τη δύναμη πυρός της κάτω από τα καλάθια και έχοντας επιδείξει τη μεγαλύτερη σταθερότητα απόδοσης στον δεύτερο όμιλο, η Λιθουανία προβάλλει ως το δυνατό φαβορί στον αγώνα με την εθνική Ελλάδας για τη φάση των «16».

Ο σέντερ των Τορόντο Ράπτορς, Γιόνας Βαλαντσιούνας (25 χρ., 2.11) είναι ο ηγέτης των Λιθουανών, παίζοντας με μέσον όρο 26 λεπτά και έχοντας ευστοχία 63% στα δίποντα και 73% στις ελεύθερες βολές, ενώ κερδίζει 12 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Ο Ντονάτας Μοτεγιούνας (26 χρ., 2.13) που θα συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Κίνας (Shandong Golden Stars) και θα είναι αντίπαλος του Μπουρούση, αποτελεί την εναλλακτική επιλογή του Βαλαντσιούνας και έχει μέσον όρο συμμετοχής τα 16 λεπτά (μ.ό. 8 πόντους, 2 ριμπάουντ), ενώ η τριάδα των ψηλών ολοκληρώνεται από τον Μινταούγκας Κουζμίνσκας (27 χρ., 2.04) που φορά τη φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς και στο Ευρωμπάσκετ έχει μέσον όρο 15 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Στην περιφερειακή γραμμή ξεχωρίζουν ο Μάντας Καλνιέτις και ο Αντας Γιουκεβίτσιους που έχει αντικαταστήσει τον Λεκαβίτσιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή