Παράταση νόμου Παρασκευόπουλου

Παράταση νόμου Παρασκευόπουλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρέσεις για σειρά σοβαρών και ειδεχθών εγκλημάτων συνεχίζεται η ισχύς του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου, που είχε επικριθεί για αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και βαρυποινιτών, πολλοί από τους οποίους ενεπλάκησαν σε εγκληματικές ενέργειες μετά την έξοδό τους από τη φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην «Κ» στο τέλος Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για συνέχιση του νόμου Παρασκευόπουλου με τη μορφή τροπολογίας, στην οποία όμως περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά εξαιρέσεων για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Ειδικότερα, δεν περιλαμβάνονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για πρόωρες αποφυλακίσεις όσοι έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα, πολλά από τα οποία έχουν τελεστεί με ειδεχθή τρόπο, όπως, για παράδειγμα, βιασμοί, ληστείες, βαριές σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονιών κ.ά. Επίσης παραμένει η εξαίρεση από τις πρόωρες αποφυλακίσεις –ίσχυε και στον νόμο Παρασκευόπουλου– για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση εξαιρούνται των ευεργετικών διατάξεων για τις πρόωρες αποφυλακίσεις και όσοι έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις όταν, πέραν του συγκεκριμένου αδικήματος, έχουν καταδίκη –είναι αρκετοί– και για άλλα αδικήματα, όπως ληστείες.

Ομως, πέραν των εξαιρέσεων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση, η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου για τους λοιπούς κρατουμένους παρατείνεται, καθώς κρίθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η εφαρμογή του οδήγησε σε αποσυμφόρηση των φυλακών, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες στη διαβίωση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Αναφερόμενος στη φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι «σκοπός μας είναι αφενός να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρατουμένων σε ένα διαχειρίσιμο ανθρώπινο επίπεδο, αφετέρου να εμπεδωθεί και αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».

Ο νόμος Παρασκευόπουλου ίσχυσε για δύο και πλέον χρόνια, από την άνοιξη του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017, και, σύμφωνα με τη στατιστική του υπουργείου Δικαιοσύνης, οδήγησε σε αποφυλάκιση τουλάχιστον 2.000 κρατουμένων από τις φυλακές, μειώνοντας τον υπερπληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο νόμος αυτός είχε επικριθεί σφοδρά, με το επιχείρημα ότι δεν διέθετε δικλείδες ασφαλείας, επιτρέποντας την πρόωρη αποφυλάκιση και σε καταδίκους με βαριά παραβατικότητα. Σημειωτέον πως οι διατάξεις του αφορούσαν κυρίως καταδίκους με ποινές καθείρξεως από 10 έως 20 χρόνια και όχι ισοβίτες, για τους οποίους ισχύουν άλλες ρυθμίσεις, και βέβαια είχε εφαρμογή για όλους τους κρατουμένους και με μικρότερες ποινές από 3 έως 10 χρόνια.

Πάντως, στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να παραμείνει σε ισχύ ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών, όπως συνέβη την πρώτη περίοδο εφαρμογής του.

Επισημαίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την παράταση εφαρμογής του νόμου, ο οποίος είχε στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς, ειδικά στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού δεν υφίσταται θέμα υπερπληθυσμού.

Επιπλέον, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι, χάρη σε ευεργετικές διατάξεις του νόμου, θα αποφυλακιστούν κακοποιοί με βαρύ «βιογραφικό», όπως και άτομα που καταδικάστηκαν για τρομοκρατική δράση, καθώς και αναρχικοί-αντιεξουσιαστές που έχουν καταδικαστεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή