Συνεργασία με Βουλγαρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο και τις προσδοκίες της Αθήνας, από την επίσκεψη, σήμερα και αύριο, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας, περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, τόνισε: «Κοινός παρονομαστής (σ.σ.: των δύο συναντήσεων με τους ξένους ηγέτες) είναι η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε έργα υποδομών, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική συνολικά για την περιοχή. Και, τέλος, ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Σε αυτή τη συζήτηση λαμβάνουμε μέρος ενεργά, όχι ως παρατηρητές, όχι ως ουραγοί, αλλά συνδιαμορφώνοντας την ατζέντα και βάζοντας το δικό μας λιθαράκι προς όφελος των λαών μας».

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μπορίσοφ έγινε προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες Μπουργκάς και Βάρνας στον Εύξεινο Πόντο και του Ρούσε στον Δούναβη. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την ίδρυση διακρατικού φορέα υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής και ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται αυτή η διαδικασία. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του στις προοπτικές που διαμορφώνονται για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας με την ολοκλήρωση του άξονα IGB, του κάθετου άξονα διασύνδεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και με τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Προσέδωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά όχι απλώς διμερούς συνεργασίας, αλλά περιφερειακής δυναμικής στο πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Ο κ. Μπορίσοφ έσπευσε να προσθέσει ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν τον προσεχή Οκτώβριο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., να ζητήσουν συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να συζητήσουν μαζί του ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μέσα από έργα υποδομής που μπορούν να υλοποιηθούν. Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μπορίσοφ στην Καβάλα έκλεισε τον κύκλο των εξορμήσεων του πρωθυπουργού ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ και η συμφωνία που υπεγράφη θα συμπεριληφθεί στη δέσμη των ανακοινώσεων που θα κάνει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της έκθεσης ως μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την αναβάθμιση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.

Το τρέχον διήμερο είναι απολύτως εστιασμένο στην επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, για την οποία η κυβερνητική ηγεσία έχει ανεβάσει τον πήχυ ψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή