Προσωρινή συμφωνία για το ύψος του αμερικανικού χρέους

Προσωρινή συμφωνία για το ύψος του αμερικανικού χρέους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρέθηκε προσωρινά κοινό έδαφος για την αύξηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος και τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και τη στήριξη των πλημμυροπαθών από την καταιγίδα «Χάρβεϊ». Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο συμφώνησαν χθες για την αύξηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος και τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και θα πρέπει να τεθεί ξανά το ζήτημα επί τάπητος. Συμφωνήθηκε, επίσης, η χρηματοδότηση των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης των πλημμυροπαθών από την καταιγίδα «Χάρβεϊ», σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, και της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν την αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο τον Δεκέμβριο και έχουν κάθε καλή πρόθεση να συνεργαστούν σε πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα για τη χώρα», δήλωσε ο Τσακ Σάμερ με τη Νάνσι Πελόζι.

Μετά τη συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τη στήριξη των πλημμυροπαθών από την καταιγίδα «Χάρβεϊ» αναμένεται να χορηγηθούν κονδύλια 7,4 δισ. δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης (FEMA) και 450 εκατ. δολάρια στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA). Οικονομικοί αναλυτές είχαν επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος λόγω της διχογνωμίας μεταξύ των Ρεπουμπλικανών επί του θέματος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τζιμ Μπανκς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Ιντιάνα: «Οταν πρόκειται για το ζήτημα του χρέους, ελπίζω να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στις κρατικές δαπάνες και άλλες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στα 20 τρισ. δολάρια».

Παράλληλα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε προχθές με υποβάθμιση την αμερικανική οικονομία από το τριπλό ΑΑΑ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όριο του χρέους. Τόνισε, μάλιστα, ότι μια αναβάθμιση μετά θα είναι απίθανη εάν εξακολουθεί να υφίσταται το πολιτικό περιβάλλον που οδήγησε σε μια τέτοια κατάσταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή