Επανεξέταση του προστίμου κατά της Intel ζητάει το Ευρωδικαστήριο από την Ε.Ε.

Επανεξέταση του προστίμου κατά της Intel ζητάει το Ευρωδικαστήριο από την Ε.Ε.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη δουλειά και ελαφρώς τρωθέν κύρος συνεπάγεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ζητήσει επανεξέταση του προστίμου ύψους ενός δισ. ευρώ που είχε επιβάλει η Κομισιόν στην Intel το 2009. Την ίδια στιγμή, όμως, η απόφαση αποτελεί καλή είδηση για τις επιχειρήσεις όπως η Google και η Qualcomm, καθώς η θέση τους είναι πιθανόν να ενισχυθεί στις δικαστικές τους διαμάχες με την Κομισιόν.

Καλώντας κατώτερο δικαστήριο που το 2014 απέρριψε αρχικά την έφεση της Intel να επανεξετάσει τα επιχειρήματα της εν λόγω βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών, το Δικαστήριο ουσιαστικά επιβαρύνει την Κομισιόν με το λεγόμενο «βάρος της απόδειξης», την υποχρέωση δηλαδή να εξετάζει πολύ πιο διεξοδικά τις υποθέσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς και να επεξεργάζεται πολύ περισσότερο τα δικά της επιχειρήματα, καθώς εφεξής θα βρίσκεται η ίδια στο μικροσκόπιο των δικαστηρίων.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει ως αρχή ότι οι εκπτώσεις αποτελούν εκ προοιμίου παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού, ιδιαιτέρως όταν τις παραχωρούν εταιρείες κυρίαρχες στον κλάδο τους. Από την πλευρά τους, όμως, οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως πρέπει να αποδεικνύεται κατά περίπτωση κατά πόσον η εκάστοτε έκπτωση δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό προτού επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα.

«Οι εταιρείες θα έχουν τώρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα βρίσκονται ενώπιον της Κομισιόν και περισσότερες επιχειρήσεις θα προσφεύγουν εναντίον της στα δικαστήρια», προβλέπει ο Φοντ Χοσέινιαν, συνεργάτης της νομικής εταιρείας Freshfields. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Ράιν Βέσελινγκ, συνεργάτης της εταιρείας νομικών Stibbe, καθώς εκτιμά ότι η απόφαση «ανεβάζει τον πήχυ για τις ρυθμιστικές αρχές που θα χρειάζεται να αποδεικνύουν ότι υπήρξε παραβίαση του ανταγωνισμού».

Η Κομισιόν επέβαλε στην Intel το εν λόγω πρόστιμο, που έως τότε αποτελούσε ρεκόρ υψηλού προστίμου, εκτιμώντας ότι η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών προσπαθούσε να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό από την Advanced Micro Devices (AMD) προσφέροντας εκπτώσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell, Hewlett-Packard Co, NEC και Lenovo ως κίνητρα για να επιλέγουν τους δικούς της επεξεργαστές.

Τίποτε από όλα αυτά δεν εγγυάται, πάντως, πως τελικά θα ακυρωθεί η αρχική απόφαση που έλαβε η Κομισιόν το 2009. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει απορρίψει, άλλωστε, κάποια από τα επιχειρήματα της Intel που θεωρεί ότι δεν ευσταθούν όπως, για παράδειγμα, ότι «δεν ίσχυε στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη η αρμοδιότητα της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμα και να τιμωρήσει την παραβίαση του ανταγωνισμού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή