«Πάρτε το Νομπέλ από την Αούνγκ Σαν Σου Κι»

«Πάρτε το Νομπέλ από την Αούνγκ Σαν Σου Κι»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική δέχεται η de facto πολιτική αρχηγός της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στη Μιανμάρ και βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης το 1991, Αούνγκ Σαν Σου Κι, σχετικά με τη στάση της απέναντι στους Ροχίνγκια, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Μιανμάρ. Η εν λόγω μειονότητα, περίπου 1.000.000 ανθρώπων, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο μαζικών επιθέσεων των ενόπλων στρατιωτικών αρχών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε βιασμούς, δολοφονίες και καταστροφές των χωριών των Ροχίνγκια. Από την άλλη, οι Αρχές ισχυρίζονται πως οι εν λόγω «επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης» δικαιολογούνται από το γεγονός ότι η μειονότητα απαρτίζεται από ξένους και όχι από ντόπιους πολίτες της Μιανμάρ, αρνούμενες κάθε διαδικασία αναγνώρισης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι πράξεις των Αρχών της Μιανμάρ έχουν καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Eθνη, τα οποία, τον Φεβρουάριο, εξέδωσαν ειδική έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση των Ροχίνγκια, φέρνοντας στο φως τα ειδεχθή εγκλήματα εις βάρος τους, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε παρόμοιο φάκελο πέρυσι.

Η κρίση κορυφώνεται την τελευταία εβδομάδα κατόπιν επιθέσεων από την πλευρά ανταρτών Ροχίνγκια, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια να δραπετεύουν από την πολιτεία Ραχίν για το Μπανγκλαντές, προκειμένου να ξεφύγουν από τα αντίποινα των Αρχών. Η Σου Κι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας του πενιχρού ενδιαφέροντος που έχει δείξει για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν τους συνεχείς διωγμούς της μειονότητας ηθική αποτυχία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής της. H ίδια απέδωσε το ζήτημα σε fake news που διακινούνται από «τρομοκράτες». Εκπροσωπώντας τα Ηνωμένα Eθνη, η ειδική εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, Γιανγκέ Λι, εξέφρασε την ανάγκη η de facto αρχηγός να αναλάβει δράση για να προστατεύσει όλους όσοι ανήκουν στη δικαιοδοσία της, καθώς η εκκωφαντική σιωπή της θεωρείται από πολλούς επαίσχυντη, ενώ η ίδια, σε συνέντευξή της μετέθεσε το βάρος ευθύνης για τις πράξεις αυτές στους αντάρτες. Η εν λόγω στάση της Σου Κι έρχεται σε εκ διαμέτρου αντίθεση με το πρόσωπο που είχε δείξει στο παρελθόν και το οποίο εθεωρείτο συνώνυμο της ελπίδας, της υπομονής απέναντι στα βάσανα και της κατάκτησης της ελευθερίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος, η συλλογή υπογραφών με αίτημα την ανάκληση του Βραβείου Νομπέλ που είχε λάβει η Αούνγκ Σαν Σου Κι το 1991, με την κατηγορία ότι θεωρείται από πολλούς συνένοχη σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή