Απρόσμενη συμφωνία Τραμπ-Δημοκρατικών για το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Απρόσμενη συμφωνία Τραμπ-Δημοκρατικών για το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε μια απρόσμενη και ασυνήθιστη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο,  παρατείνοντας το όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου του 2017.

Διατηρώντας τη φήμη του για τις απρόβλεπτες κινήσεις και αντιδράσεις του, ο Τραμπ συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, απορρίπτοντας την πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κι άλλων Ρεπουμπλικάνων για περαιτέρω επέκταση του χρονικού περιθωρίου δανεισμού της κυβέρνησης, πέραν του τριμήνου. Με άλλα λόγια, συντάχθηκε με την τρίμηνη επέκταση που πρότειναν οι Δημοκρατικοί. 

Σύμφωνα με τον Μνούτσιν, ο πρόεδρος επέλεξε την τρίμηνη παράταση προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές του αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών αργότερα μέσα στο 2017, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα δυσκόλευε μία τέτοια προοπτική. «Ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στις αμυντικές δαπάνες, ειδικότερα με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Βόρεια Κορέα, αλλά και σε άλλες περιοχές της γης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν. 

Εάν η πρόταση αυτή ψηφιστεί από το Κογκρέσο, στο οποίο υπερτερούν οι Ρεπουμπλικανοί, θα αποτραπεί ένα ουσιαστικό ενδεχόμενο εσωτερικής χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, διατηρώντας τη χρηματοδότηση της κατά την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου. 

«Ήταν μία πολύ καλή στιγμή για την προώθηση εκκρεμοτήτων μέσω μιας κοινής δικομματικής γραμμής», δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ.

Εντούτοις, η κατάσταση πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει, κάτι που μαρτυρούν οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, μία ώρα πριν τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο Ράιαν χαρακτήρισε την τρίμηνη παράταση «παράλογη και απαράδεκτη», καταλογίζοντας στους Δημοκρατικούς «πολιτικά παιχνίδια για τον καθορισμό της χρονικής επέκτασης του ομοσπονδιακού δανεισμού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή