Καταλωνία: Ακύρωση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζητά ο Ραχόι

Καταλωνία: Ακύρωση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζητά ο Ραχόι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας να ακυρώσει τον νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που εγκρίθηκε χθες από το καταλανικό κοινοβούλιο, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για την ψηφοφορία της 1η Οκτωβρίου που θα θέσει ενώπιον των Καταλανών το ζήτημα της απόσχισης από την Ισπανία.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Καταλανών βουλευτών, είναι αντισυνταγματικός, δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των βουλευτών του καταλανικού κοινοβουλίου που ενέκριναν χθες τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάσα δήλωσε πως το γραφείο του θα ασκήσει επίσης ποινικές διώξεις σε βάρος των μελών της κυβέρνησης της Καταλωνίας που υπέγραψαν τον νόμο. Επιπλέον, ο Μάσα ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν όλες τις κινήσεις της καταλανικής κυβέρνησης αναφορικά με τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. 

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλωνίας δήλωσε πως η Μαδρίτη έχει επιβάλει μια «λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας» με την ανακοίνωση της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον των ηγετών της Καταλωνίας.

«Αυτό δεν αλλάζει καθόλου το σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης, που προτίθεται να διοργανώσει το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Ζορντί Τουρούλ. «Απέναντι σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας, αισθανόμαστε στο εξής ότι καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή