Νέες εκδόσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιήματα 1943-2008

εκδ. Κίχλη, σελ. 296

Η στοχαστική ποιητική παραγωγή μιας πεντηκονταπενταετίας στην υποδειγματική έκδοση που έγινε με τη σχολαστική επιμέλεια του Γιάννη Ξούρια και φέρει την υπογραφή της Γιώτας Κριτσέλη. Τι πιο δίκαιο για τις επτά ποιητικές συλλογές του Γιώργη Παυλόπουλου (1924-2008), ο οποίος χαμηλόφωνα, με ταλέντο κι επιμονή, καλλιέργησε στον Πύργο της Ηλείας την τέχνη του· συνέθεσε ποιήματα, έγραψε δοκίμια, άσκησε με ζήλο την τέχνη της τυπογραφικής επιμέλειας. Και είχε το χιούμορ να πιστεύει, σύμφωνα με τη μαρτυρία του επιμελητή του, πως ως ελάσσων ποιητής είχε κι ο ίδιος γράψει ένα μείζον ποίημα που κάποτε θα γονιμοποιούσε το μυαλό ενός μεγάλου ποιητή – κι αυτό ήταν «Το βαγόνι».

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ

Ο χορός των παρεξηγήσεων

εκδ. Πατάκη, σελ. 320

Στη Βιγκάτα της Σικελίας, δηλαδή στον υπέροχα επινοημένο σκηνικό χώρο όπου ο αστυνόμος Μονταλμπάνο καλείται να δώσει λύση σε ειδεχθή εγκλήματα και ανείπωτες ψυχικές καταστροφές, οι νύχτες ενίοτε θυμίζουν τα θλιμμένα αλλά μαγευτικά βράδια του Τζάκομο Λεοπάρντι. Ο Καμιλλέρι, εραστής της ποίησης του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, στο τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά υφαίνει ένα χορό παρεξηγήσεων. Στη μία άκρη του βρίσκεται η ενοχή και στην άλλη η αθωότητα. Και ανάμεσα ένα σωρό ιστορίες, με κορυφαία αυτήν όπου ο απαγωγέας (άκουσον, άκουσον!) φοβάται τις απαγωγές που ο ίδιος διαπράττει. Παράξενη, αλήθεια, ιστορία, αλλά απολαυστικός ο τρόπος να την εξιχνιάζετε σελίδα σελίδα υπό την καθοδήγηση του θαλερού μαέστρου από το Πόρτο Εμπέντοκλε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΧΜΕΤ ΟΥΜΙΤ

Αντίο, γλυκιά πατρίδα

μτφρ.: Θάνος Ζαράγκαλης

εκδ. Πατάκης, σελ. 682

Ο Τούρκος συγγραφέας καταπιάνεται στο τελευταίο μυθιστόρημά του με την πορεία της οργάνωσης «Ενωση και Πρόοδος», με τους νεότουρκους. Τα μέλη της, που είχαν επηρεαστεί από στοχαστές της Δύσης και τη Γαλλική Επανάσταση, ζητούσαν την επαναφορά του Συντάγματος του 1876 και είχαν ως συνθήματα τρεις λέξεις: Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη. Ο αφηγητής, ένα παλιό μέλος της, ζει στο ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς» της Κωνσταντινούπολης και γράφει επιστολές σε μια Εβραιοπούλα της Θεσσαλονίκης, με την οποία κάποτε ήταν ερωτευμένος. Εξιστορεί γεγονότα που συνδέονται με την οργάνωση, ενώ κυρίαρχη θέση στις αφηγήσεις έχει το ερώτημα εάν αξίζει περισσότερο η κρατική οντότητα ή ο άνθρωπος, ενώ δεν λείπουν και θέματα που έχουν να κάνουν με το νόημα της ζωής.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

E.H. CARR

Μικρή ιστορία της ρωσικής επανάστασης

μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

εκδ. Πατάκη, σελ. 342

Με πρωτότυπο τίτλο στα αγγλικά «Η ρωσική επανάσταση από τον Λένιν στον Στάλιν, 1917-1929», το έργο αποτελεί συμπυκνωμένη έκδοση του εννιάτομου opus magnum του συγγραφέα «Ιστορία της σοβιετικής Ρωσίας». Εμβληματική φυσιογνωμία της διπλωματικής και ακαδημαϊκής βρετανικής κοινότητας, ο Εντουαρντ Χάλετ Καρ (1892-1982) εργάστηκε στο Foreign Office συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Υπήρξε ακόμη σχολιαστής των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στους Times και καθηγητής στα κολέγια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης ως αυθεντία στην ευρωπαϊκή ιστορία των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΟΛΚΕΡ ΒΑΪΝΤΕΡΜΑΝ

Οστάνδη 1936, Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ, Το καλοκαίρι πριν από το σκότος

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αγρα

Στην Οστάνδη, το θέρετρο των βελγικών ακτών, συναντώνται πολλοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες που έχουν εγκαταλείψει αναγκαστικά τη Γερμανία, το καλοκαίρι του 1936. Εδώ συναντάει ο Στέφαν Τσβάιχ τον Γιόζεφ Ροτ, συνδέονται και συνομιλούν για ζητήματα της επικαιρότητας, μολονότι διαφωνούν σε πολλά θέματα, με τον πρώτο να βοηθάει οικονομικά τον δεύτερο. Η Οστάνδη γίνεται ο παράδεισος, έστω για λίγο, για τους κυνηγημένους Κεντροευρωπαίους, ο τόπος που θα τους δώσει την ψευδαίσθηση της ήσυχης γωνιάς, αν και οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν τα πράγματα στον πόλεμο. Ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις μεταξύ των προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την εποχή. Ξεχωρίζουν ο Αρθουρ Κέσλερ, ο Εγκον Κις, ο Ερνστ Τόλερ, η Ιρμγκαρντ Κόιν.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή