Μακρόν από την Πνύκα: Ιστορική και πολιτική αυτοκτονία η διάλυση της Ευρώπης

Μακρόν από την Πνύκα: Ιστορική και πολιτική αυτοκτονία η διάλυση της Ευρώπης

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο τιμής στην ελληνική νεολαία «που βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται» επέτεινε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν στην αντιφώνησή του λίγο πριν το δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης. «Η βούληση του ελληνικού λαού μετά από 7 χρόνια σκληρού αγώνα ωθεί να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει», συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

«Από τον λόφο της Πνύκας μπόρεσα να εκφράσω τη γαλλική θέση για το μέλλον της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε ότι «βγαίνουμε από μια παρένθεση».

«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ», ανέφερε νωρίτερα ο Μακρόν, κατά την ομιλία του στον λόφο της Πνύκας, όπου «ξετύλιξε» το όραμά του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να δομηθεί.

Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη είναι η μοναδική εναλλακτική λύση αλλά αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την αυτοκτονία της», πρόσθεσε ακόμη,  επισημαίνοντας ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά ολόκληρη την Γηραιά Ηπειρο. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», ανέφερε.

 

 

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση. Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, διεμήνυσε. «Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό», πρόσθεσε.

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη «Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Οδικός χάρτης

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και προσέθεσε: «Δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

 

(function() {

var lb24 = document.createElement(‘script’); lb24.type = ‘text/javascript’; lb24.id = ’24lbScript’; lb24.async = true; lb24.charset=”utf-8″;

lb24.src = ‘//v.24liveblog.com/embed/24.js?id=1407930’;

(document.getElementsByTagName(‘head’)[0] || document.getElementsByTagName(‘body’)[0]).appendChild(lb24);})();

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή