Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυφώνα «χωρίς προηγούμενο» χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι την Ιρμα, που σαρώνει την Καραιβική και κατευθύνεται προς τις ακτές της Φλόριντα.

Συμφώνα, μάλιστα με το CNN, η σταθερή ταχύτητα των ανέμων στα 185 μίλια την ώρα που διατηρεί ο τυφώνας από την Τρίτη, αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-1

Ο τυφώνας Ίρμα έχει κοστίσει τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους, μετά την ανακοίνωση τεσσάρων νέων θανάτων στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στο Πουέρτο Ρίκο και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές σε πολλά νησιά των Αντιλλών, όπου ο απολογισμός δεν είναι ακόμη οριστικός.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε λίγη ώρα νωρίτερα κάνει λόγο για δέκα θανάτους και 1,2 εκατομμύρια πληγέντες από τον κυκλώνα συνολικά.

Οι απώλειες και οι ζημιές ενδέχεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, στις Αντίλλες και στην Καραϊβική, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας Enki Research.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-2

Ολοκληρωτική η καταστροφή στη Μπαρμπούντα

Ο τυφώνας Ίρμα, που από την Τρίτη κατατάσσεται στην κατηγορία 5—την υψηλότερη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον έπληξε τη νήσο Μπαρμπούντα την Τετάρτη, περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) με σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα.

Το μικρό νησί έχει «καταστραφεί τελείως», δήλωσε ο Γκαστόν Μπράουν, ο πρωθυπουργός στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, που έδωσε χθες Πέμπτη έναν αρχικό απολογισμό που κάνει λόγο για έναν νεκρό. «Βιώνουμε τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο Μπράουν.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-3

Αγνωστος αριθμός θυμάτων και τεράστιες ζημιές σε Άγιο Βαρθολομαίο και Άγιο Μαρτίνο

Μερικές ώρες αργότερα, ο τυφώνας πέρασε από το γαλλικό νησί του Αγίου Βαρθολομαίου και κατόπιν από το γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για ανέμους ταχύτητας μέχρι και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, «τέσσερις νεκροί» έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον Άγιο Μαρτίνο, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος στον Άγιο Βαρθολομαίο. Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές και οι διασώστες είχαν κάνει λόγο για έναν απολογισμό τουλάχιστον «8 νεκρών και 21 τραυματιών» στον Άγιο Μαρτίνο.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-4

Ο γάλλος πρωθυπουργός μίλησε από την πλευρά του για «περίπου πενήντα τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και ένας σε κρίσιμη κατάσταση».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-5

Οι ζημιές είναι «τεράστιες», με το αεροδρόμιο να έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές και το νησί να έχει αποκοπεί από τον κόσμο, σύμφωνα με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Από γαλλικής πλευράς ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της αυτοδιοίκησης Ντανιέλ Γκιμπς, «σοκαρισμένος», είπε ότι το «95% του νησιού (…) έχει καταστραφεί».

Θα χρειαστούν «εβδομάδες και μήνες» πριν από την επιστροφή στην ομαλότητα και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EDF Ζαν-Μπερνάρ Λεβί.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-6

Εξι νεκροί σε Παρθένες Νήσους και Πουέρτο Ρίκο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή της στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κένεθ Μαπ.

Στο Πουέρτο Ρίκο οι αρχές έκαναν λόγο για δύο νεκρούς. Ο τυφώνας Ίρμα πλήττει το βόρειο τμήμα αυτής της αμερικανικής περιοχής από χθες το πρωί, με ανέμους 295 χλμ. ανά ώρα. Έχει προκαλέσει διακοπές του ρεύματος και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-7

Ο μισός πληθυσμός δεν έχει ρεύμα, ενώ ποτάμια και ρέματα έχουν υπερχειλίσει στο νησί των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ανεμοι 285 χλμ. και ισχυρές βροχές πλήττουν ακόμη, τη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία υποχρεώθηκε να απομακρύνει περίπου 5.500 κατοίκους από τις εστίες τους. Συνολικά, 1.116 κατοικίες έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες, τις πτώσεις δέντρων και τις ριπές του ανέμου, ενώ οι αρχές προχώρησαν προληπτικά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές.

Πλημμύρες και τραυματισμοί στην Αϊτή

Ο τυφώνας Ίρμα άρχισε να προκαλεί πλημμύρες στην Αϊτή, με τους πρώτους τραυματισμούς να αναφέρονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία.

Κατά τις πρώτες προβλέψεις ο κυκλώνας Ίρμα θα περάσει λίγο βορειότερα από ό,τι προβλεπόταν από την Αϊτή, κάτι που ενδέχεται να αμβλύνει το πλήγμα που θα δεχθεί αυτή η χώρα της Καραϊβικής, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πιο φτωχών του πλανήτη.

Τυφώνας Ιρμα: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Παγκόσμιο ρεκόρ η διατήρηση της σφοδρότητας των ανέμων-8

Η πορεία της Ιρμα το επόμενο 24ωρο

Ο τυφώνας ενδέχεται να συνεχίσει να κατατάσσεται στην κατηγορία 5 έως ακόμη και το Σάββατο, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Ο Ίρμα προβλέπεται ότι θα πλήξει την Κούβα το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, και κατόπιν θα κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, πλήττοντας αρχικά τη Φλόριντα, κατόπιν την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Ο τυφώνας Ίρμα θα «είναι πραγματικά καταστροφικός» όταν θα φθάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) των ΗΠΑ.

Διαταγές υποχρεωτικής απομάκρυνσης έχουν εκδοθεί σε παραλιακές περιοχές της Φλόριντας και τμήματα της Πολιτείας Τζόρτζια.

(Πηγή: CNN, REUTERS, ΑΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή