Αίγυπτος: Οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Ανθρ. Δικαιωμάτων

Αίγυπτος: Οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Ανθρ. Δικαιωμάτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Αιγύπτου απέκλεισαν χθες Πέμπτη την πρόσβαση στον ιστότοπο της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσής της για τα συστηματικά βασανιστήρια που υφίστανται κρατούμενοι στη χώρα.

«Οι αιγυπτιακές αρχές συνεχίζουν να επιμένουν ότι τα όποια συμβάντα είναι μεμονωμένα περιστατικά εγκλημάτων από επίορκους αστυνομικούς που έδρασαν μόνοι, όμως η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνει κάτι διαφορετικό», επισήμανε ο Τζο Στορκ, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για τη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Κάνουμε Παράλογα Πράγματα Εδώ» και βασίστηκε σε μαρτυρίες 19 πρώην κρατουμένων και μελών της οικογένειας άλλου ενός, καταγγέλλει ότι οι αιγυπτιακές αρχές κάνουν συστηματική χρήση βασανιστηρίων, προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και είναι υπεύθυνες για πολλές εξαφανίσεις.

«Αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση των βασανιστηρίων στην Αίγυπτο, οι αρχές διάλεξαν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε μια έκθεση η οποία τεκμηριώνει αυτό που πολλοί Αιγύπτιοι και άλλοι που ζουν στη χώρα γνωρίζουν ήδη», σχολίασε ο Στορκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε την έκθεση της ΜΚΟ, κρίνοντας ότι δυσφημίζει τη χώρα και αγνοεί την πρόοδο που έχει γίνει στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια.

«Η έκθεση (…) είναι ένα νέο επεισόδιο της σειράς της εσκεμμένης δυσφήμισης από αυτή την οργάνωση, η πολιτικοποιημένη ατζέντα και οι προκαταλήψεις της οποίας είναι πασίγνωστες κι αντανακλούν τα συμφέροντα των οντοτήτων και των χωρών που την υποστηρίζουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας Άχμεντ Αμπού Ζαΐντ.

Η Αίγυπτος είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε διάφορους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, ανάμεσά τους αυτούς του Al Jazeera και της Huffington Post Arabic, τον Μάιο.

Έκτοτε, η πρόσβαση σε εκατοντάδες άλλους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και ενημερωτικά ιστολόγια είναι αδύνατη για τους αιγύπτιους χρήστες του διαδικτύου. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της Ένωσης για την Ελευθερία της Σκέψης και της Έκφρασης, μιας ΜΚΟ η οποία καταγράφει στοιχεία για την πρακτική χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, ο αριθμός των ιστότοπων στους οποίους η πρόσβαση έχει αποκλειστεί στην Αίγυπτο ανέρχεται πλέον σε 424.

Δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν την εκστρατεία αυτή εναντίον τους ως ένα βήμα προς την απόλυτη φίμωση όσων μέσων ενημέρωσης δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι θεωρείται ότι διαδραμάτισαν ρόλο στο ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης και τελικά την παραίτηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο ούτε έχουν δώσει κάποια εξήγηση για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή