Η στήριξη Μακρόν, η υπέρβαση Τσίπρα

Η στήριξη Μακρόν, η υπέρβαση Τσίπρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετική επίσκεψη ενός σημαντικού ηγέτη, του δεύτερου ισχυρότερου της Ευρώπης. Ο Εμανουέλ Μακρόν στήριξε στον υπέρτατο βαθμό την Ελλάδα, όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και πράξεις. Ηρθε στην Αθήνα συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων και υπεγράφησαν συμφωνίες για επενδυτικές δράσεις στη χώρα μας.

Στην βαρυσήμαντη ομιλία του στην Πνύκα, όπως φυσικά και στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, αλλά και στην εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κ", υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλώνοντας μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδός της από την ευρωζώνη θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ.

Ο 40χρονος ηγέτης της Γαλλίας διεμήνυσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας τη στιγμή που εξέρχεται από την στενωπό της κρίσης και επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα. Εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, και η χώρα προσφέρεται για επενδύσεις. Εξέπεμψε ένα χρήσιμο μήνυμα, όχι μόνο προς τους Ελληνες πολίτες, αλλά και προς τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης από τον ηγέτη της δεύτερης σημαντικότερης χώρας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.

Ωστόσο, παράλληλα με τις εξαιρετικές εικόνες και τα ελπιδοφόρα μηνύματα, ο Εμανουέλ Μακρόν με επανειλημμένες αναφορές του κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το θετικό αφήγημα της ανάκαμψης, είναι να μείνει η ελληνική κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά αφορούν στη μείωση του κρατισμού, την ευελιξία στην αγορά εργασίας, και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος περισσότερο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Αλλωστε, αυτό κάνει ο ίδιος στη Γαλλία. Αυτό έκανε και στη Γερμανία ο σοσιαλδημοκράτης προκάτοχος της Μέρκελ, Γέρχαρντ Σρέντερ. Μόνο εάν καταστεί η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και παραγωγική θα "τρέξει" η ανάπτυξη.

Πέρα, λοιπόν, από τη γοητεία των εικόνων και την προφανή πολιτική και προσωπική στήριξη του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα – κάτι που έδειξαν και οι θερμοί εναγκαλισμοί – το ερώτημα είναι αν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος στις γαλλικές εκλογές είχε υποστηρίξει τον αριστερό Μελανσόν και όχι τον "φιλελεύθερο" Μακρόν, είναι έτοιμος να κάνει τη δική του υπέρβαση. Να ξεπεράσει ιδεοληψίες – έστω και διστακτικά δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση – και να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία. Να κάνει, δηλαδή, την επανάσταση του αυτονόητου.

Ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και απελευθέρωση της οικονομίας. Αυτά είναι τα δυο μηνύματα που έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ελπίζεται ότι θα εισακουσθούν και τα δυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή