Τραμπ: «Ιστορικά καταστροφικές» οι δυνατότητες του τυφώνα Ιρμα

Τραμπ: «Ιστορικά καταστροφικές» οι δυνατότητες του τυφώνα Ιρμα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τους Αμερικανούς πολίτες, μέσω βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποστέλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της «άφιξης» του τυφώνα «Ιρμα» στις ακτές της χώρας.

Πρόκειται για έναν τυφώνα με «ιστορικά καταστροφικές δυνατότητες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές και τις οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και των σωμάτων ασφαλείας».

«Ο τυφώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» τόνισε, νωρίτερα, σε tweet που ανήρτησε ο Τραμπ.

Ο τυφώνας, που υποβιβάστηκε σε κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανήλθε έως τα 295 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Ίρμα έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Ο Ιρμα θα καταστρέψει είτε την Φλόριντα είτε γειτονικές πολιτείες», σύμφωνα με τον Αμερικανό επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, Μπροκ Λονγκ και πρόσθεσε ότι τμήματα της Φλόριντας δεν θα έχουν ρεύμα για μέρες. Σε 500.000 κατοίκους της πολιτείας έχει ζητηθεί να εγκαταλέιψουν τις εστίες τους, με τον Ιρμα να έχει ήδη πλήξει 1,2 εκατ. ανθρώπους στα νησιά της Καραιβικής, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άτομα.

«Η απίστευτη ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε περισσότερες από 15.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ. Η Ίρμα ενδέχεται να είναι σφοδρότερη» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, αναφερόμενος στον τυφώνα που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τέξας και τμήμα της Λουιζιάνας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμας.

Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα.

«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντας το 1992.

«Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε.

«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει».

«Ναι» από Κογκρέσο στην αποδέσμευση 15,25 δισ. δολαρίωνγια τους πληγέντες του Χάρβεϊ

Με μεγάλη πλειοψηφία το Αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την αποδέσμευση 15,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ, στο Τέξας και για την παράταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι την 8η Δεκεμβρίου του 2017.

Έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε χθες η Γερουσία με ψήφους 80-17, τα μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων ενέκριναν το νομοσχέδιο με ψήφους 316 υπέρ και 90 κατά, έπειτα από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της μειοψηφίας των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή