Τελεσίγραφο της MK Group στην κυβέρνηση για την ΕΒΖ

Τελεσίγραφο της MK Group στην κυβέρνηση για την ΕΒΖ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την νέα πρόταση των 60 εκατ. ευρώ που του ζητήθηκε και έκανε για τα δύο ζαχαρουργεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) περιμένει ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς (MK Group).

Στην κυβέρνηση οι απόψεις μοιάζουν να διίστανται, ενώ οι αξιώσεις ορισμένων πλευρών από την Πειραιώς, που είναι ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ με χορηγήσεις της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, να διαγράψει το σύνολο πρακτικά των απαιτήσεών της σκοντάφτουν τόσο στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ανταγωνισμός εσωτερική αγορά κ.λπ.) όσο και στα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τραπεζών και Ευρωπαίων εποπτών τους. Κινδυνεύει έτσι ξεκάθαρα να χαθεί η ευκαιρία να εξυγιανθεί η υπερχρεωμένη βιομηχανία με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους αγρότες και για τους εργαζομένους της.

Σημειώνεται πως η ΕΒΖ δεν διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να ξεκινήσει με βιώσιμους όρους τη φετινή παραγωγή. Η δε Πειραιώς αδυνατεί να τη χρηματοδοτήσει περαιτέρω, με δεδομένο πως ήδη οι απαιτήσεις της από την ΕΒΖ είναι μη εξυπηρετούμενες. Ετσι, στην αγορά εκτιμάται πως εάν πουληθούν τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία, εισπράξει το τίμημα η Πειραιώς και διαγράψει όπως έχει συμφωνηθεί στο σχέδιο εξυγίανσης άλλα τόσα χρέη, η ΕΒΖ θα μπορέσει να προχωρήσει με διαχειρίσιμες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξεως των περίπου 40 εκατ.

Ομως, μερίδα των εμπλεκομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εκτιμούν πως το βελτιωμένο τίμημα των 60 εκατ. παραμένει χαμηλό, όπως είχαν κρίνει και τη δεσμευτική προσφορά των 50 εκατ. που έκανε ο Κόστιτς στον σχετικό διαγωνισμό για τις δύο σερβικές θυγατρικές της ΕΒΖ στον οποίο και επικράτησε των άλλων, Ευρωπαίων, υποψηφίων. Επί του θέματος έχει κληθεί ανεξάρτητος αποτιμητής, πλην όμως οι προθεσμίες είναι πρακτικά εξαντλημένες. Τέλη του μήνα η προσφορά και ο διαγωνισμός εκπνέουν όπως φαίνεται πως έχει εκπνεύσει και η υπομονή του Kόστιτς, ο οποίος απέστειλε πριν από λίγες μέρες επιστολή στην κυβέρνηση, προσδιορίζοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ως απώτατη προθεσμία για να παραμείνει στο τραπέζι.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης όσο και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, οι οποίοι χειρίζονται το θέμα μαζί με τον επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, εμφανίζονται υπέρ της εξεύρεσης λύσης σε αυτό το πλαίσιο για να εξυγιανθεί η ΕΒΖ. Τους πιστώνεται άλλωστε και η αύξηση του τιμήματος από τα 50 στα 60 εκατ. Ομως πιέσεις προς την Πειραιώς να διαγράψει περισσότερα χρέη από όσα η συμφωνηθείσα φόρμουλα (τίμημα επί ένα, ήτοι 60 εκατ. και άλλα 60 που θα εισπράξει από τον διαγωνισμό, 120 σύνολο) σκοντάφτουν στο γεγονός πως η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και Εσωτερικής Αγοράς θεωρούν οποιαδήποτε περαιτέρω ευνοϊκή ρύθμιση ως κρατική επιδότηση. Και αυτό, διότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ κατέχει ο εκκαθαριστής της παλιάς αγροτικής τράπεζας, η οποία και κληροδότησε στην Πειραιώς τα δάνεια της ΕΒΖ, ο οποίος εκκαθαριστής με τη σειρά του εργάζεται για να αποδώσει το έσοδα που θα πετύχει στο ΤΧΣ. Αλλωστε, ήδη η υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ΕΒΖ έχει εξαντληθεί από την αύξηση κεφαλαίου που έκανε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τότε αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης, σημειώνουν νομικοί κύκλοι.

Οσον αφορά τις πληροφορίες περί προβλήματος του Κόστιτς στη Σερβία από την εκεί Επιτροπή Ανταγωνισμού (ο Κόστιτς διά της Sunoco έχει ήδη τρεις μονάδες και οι μόνες άλλες στη χώρα είναι οι δύο αυτές της ΕΒΖ) επειδή τελικά ενδέχεται να μην προχωρήσει η εξαγορά της Sunoco από την αυστριακή Agrana, κύκλοι του επιχειρηματία αναφέρουν στην «Κ» πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έθετε όρους (όπως η πώληση κάποιων εκ των πέντε μονάδων) και δεν θα απαγόρευε τη συμφωνία εξ ολοκλήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή