Δυσφορία Ερντογάν για ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφτανε  η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., η ενασχόληση της αμερικανικής δικαιοσύνης με μια πολύκροτη υπόθεση παράκαμψης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ήρθε να φορτίσει με εντάσεις τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφαση για άσκηση δίωξης εναντίον του Τούρκου πρώην υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αυτή «μυρίζει παράξενα» και είναι «πολιτικά υποκινούμενη».

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρυσι, με τη σύλληψη στην Αμερική του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ με τις κατηγορίες ότι ξέπλενε «βρώμικο» χρήμα και συμμετείχε σε κύκλωμα που παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Στο ίδιο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται ο Τσαγκλαγιάν όπως και ο πρώην διοικητής της κρατικής τράπεζας Halkbank εναντίον των οποίων η εισαγγελία της Νέας Υόρκης άσκησε δίωξη την Τετάρτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η δίωξη εναντίον των ομοεθνών του δεν υπακούει σε καμία λογική, καθώς η χώρα του δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, κράτος με το οποίο διατηρεί «ευαίσθητες, διμερείς σχέσεις». Αφού κάλεσε τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες, προσέθεσε: «Μπορεί να είστε ένα μεγάλο έθνος, αλλά το να είστε δίκαιο έθνος είναι κάτι το διαφορετικό».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε την αποφυλάκιση του Αϊχάν Μπιλγκέν, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ο Μπιλγκέν συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Στη φυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται 10 βουλευτές του HDP, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Τέλος, χθες έγινε γνωστό ότι η διακεκριμένη μυθιστοριογράφος Ασίλ Ερντογάν, η οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με δικαστική επιτήρηση στα τέλη Δεκεμβρίου, ανέκτησε το διαβατήριό της και θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να παραλάβει διάφορα λογοτεχνικά βραβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή