ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτροπή Μακρόν για επενδύσεις στην Ελλάδα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτησε χθες την Αθήνα με έναν εκτός πρωτοκόλλου περίπατο στο Σύνταγμα και στην οδό Ερμού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και από την Πνύκα μέχρι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την Ακρόπολη μέχρι την Αρχαία Αγορά και από το Γαλλικό Ινστιτούτο μέχρι την εκτός πρωτοκόλλου χαλαρή βόλτα στο Σύνταγμα και στην Ερμού, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ στην Αθήνα ήταν ένα διήμερο θετικό μήνυμα. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν εφείσθη καλών λόγων και στήριξης στην προοπτική να ολοκληρώσει η χώρα μας την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. «Εγγυώμαι προσωπικά τη γαλλική στήριξη», είπε χθες, στη συνάντηση που είχαν από κοινού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με Γάλλους και Ελληνες επιχειρηματίες. Κάλεσε, μάλιστα τους εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών που τον συνόδευσαν στην Αθήνα να συνδράμουν έμπρακτα την ελληνική προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, ενώ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην κατεύθυνση αυτή.

Μάλιστα, έθεσε το ζήτημα της προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων στην Ελλάδα στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «σπρώξαμε την Ελλάδα προς μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί». Βεβαίως, σε όλες τις παρεμβάσεις του ο Γάλλος πρόεδρος ενσωμάτωσε τον αστερίσκο της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί. Υπογράμμισε, ωστόσο, χθες ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε ότι στηρίζει αυτήν τη γραμμή και αυτό έκανε κάθε φορά που υπήρχε δυνατότητα να το κάνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις παρεμβάσεις του κ. Μακρόν και θεωρούν ιδιαίτερα υποστηρικτικές τις θέσεις που διατύπωσε σε σχέση με την αξιολόγηση που επίκειται, αλλά και αναφορικά με το ΔΝΤ. Ο Γάλλος πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης, χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και φρόντισε να τονίσει πως αν και ακόμη είναι αδύναμα, «για πρώτη φορά διαφαίνονται θετικά στοιχεία», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις». Δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει την πορεία αυτή, ωστόσο «πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτή είναι η δική σας δέσμευση» και, ταυτόχρονα, «το ΔΝΤ θα πρέπει, καλή τη πίστει, να μην προβάλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα». Ανέφερε, τέλος, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα πρέπει το Eurogroup να συνοδεύσει την ολοκλήρωση και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα με μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ενόψει των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση και με το ζήτημα του ΔΝΤ να παραμένει ανοιχτό, στην κυβέρνηση συγκρατούν ως σημαντική την αναφορά του κ. Μακρόν ότι «δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα», αλλά και ότι «έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικός και ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά, χωρίς να πρέπει να προστρέξουμε σε άλλους εξωτερικούς διεθνείς οργανισμούς».

Στην κυβέρνηση είδαν με ενδιαφέρον και την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου αναφορικά με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Ιδιαίτερα οι αναφορές του στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας εντός της Ε.Ε., σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, παρουσιάζουν συγκλίσεις με ανάλογες προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει και ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μακρόν πρότεινε από την Πνύκα να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό και να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την κοιτίδα του πολιτισμού.

Task force υπό τον Αλ. Τσίπρα

Ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής μιας task force που θα υποδέχεται, θα εξετάζει και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε χθες, κατά τη συνάντηση που είχε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο με Γάλλους και Ελληνες επιχειρηματίες στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την προσέλκυση επενδύσεων σε έναν από τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Εσπευσε, μάλιστα, να τονίσει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία» και «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον κ. Μακρόν στην Αθήνα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δημιουργήσει «μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων», μια πιο υγιή παραγωγική βάση, ώστε μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Την ανεργία και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων με υψηλή εξειδίκευση στο εξωτερικό ανέφερε ο κ. Τσίπρας ως το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξουμε σιγά σιγά το επιχειρηματικό περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις και με αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Το αφήγημα της αλλαγής σελίδας και της προετοιμασίας της χώρας και της οικονομίας για τη φυγή προς τα εμπρός κυριάρχησε σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού κατά το διήμερο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα. Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα έτοιμοι και αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι βέβαιος πως την ίδια προσέγγιση έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες που στο παρελθόν δημιούργησαν εμπόδια στην επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων», δήλωσε και φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος».

Οσον αφορά τους τομείς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, την αμυντική βιομηχανία.

Στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, στο κοινό όραμα και στον κοινό αγώνα των δύο χωρών για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στάθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, στην προσφώνησή του κατά το δείπνο προς τιμήν του κ. Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης. «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατόν, η θεσμική εκείνη εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στον τελικό του προορισμό. Ητοι, στην ολοκλήρωσή του υπό όρους μιας ομοσπονδίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ