Δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία

Δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά συνέβη αυτό που όλοι κατ’ ιδίαν ξόρκιζαν. Να αποδειχθούν οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα που κυοφορείται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από κάθε πρόβλεψη. Και τούτο συνέβη, διότι χθες, στην καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου, πλην του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που ήταν γνωστό ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, υποψηφιότητα έθεσαν ξαφνικά και ακόμη τρία πρόσωπα. Πρόκειται για τον επικεφαλής της πολιτικής κίνησης της ΕΔΕΜ Απόστολο Πόντα, τον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κων. Γάτσιο και τον επικοινωνιολόγο Δημ. Τζιώτη που είχε «κατέβει» και στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ το 2007.

Ετσι, τελικά οι υποψήφιοι θα είναι δέκα (μαζί με τους Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Γ. Μανιάτη και Γ. Ραγκούση), γεγονός που δυσκολεύει βέβαια –αν δεν κάνει ανέφικτες– τις κοινές τους εμφανίσεις. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στα social media κυκλοφόρησαν μέχρι και ανέκδοτα του τύπου «ένας λείπει για την εντεκάδα», ενώ κάποιοι πρότειναν, για να μην εξελιχθεί το τηλεοπτικό debate σε «Μπεν Χουρ», να διεξαχθεί σε δύο γύρους, όπως συμβαίνει και με τους προημιτελικούς της Eurovision.

Σύγχυση

Για να σοβαρολογήσουμε όμως, τόσο στη Χαρ. Τρικούπη όσο και στα γραφεία του Ποταμιού δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τη χθεσινή εξέλιξη, με τα στελέχη και των δύο κομμάτων να επισημαίνουν ότι και μόνον το πλήθος των υποψηφίων δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες δυσχεραίνοντας τη δημόσια συζήτηση που πρέπει να γίνει για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, καθώς η Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης είναι και οι μόνοι εκ των υποψηφίων που αντικειμενικά παίρνουν το ρίσκο να χάσουν την ηγεσία των κομμάτων τους.

«Εξυπακούεται ότι η κ. Γεννηματά θα ήθελε στο εξής να φύγει η συζήτηση από την παραπολιτική και να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση με όσους συνυποψηφίους της έχουν ξεκάθαρα μια άλλη ιδεολογική πρόταση για τον νέο φορέα», έλεγα στη Χαρ. Τρικούπη («φωτογραφίζοντας» μάλλον τον Στ. Θεοδωράκη), ενώ και στελέχη του Ποταμιού υπενθύμιζαν ότι «ο Σταύρος έχει σε ανύποπτο χρόνο προτείνει ένα debate μόνον με τη Φώφη, για να εξηγήσουν αμφότεροι στους πολίτες (προφανώς σε αντιπαράθεση) τι τους έκανε να ρισκάρουν τα κόμματά τους και κυρίως πώς βλέπουν το μέλλον του χώρου».

Παραμένει, βέβαια, άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι υποψήφιοι αν τελικώς προκύψει μια τέτοια άτυπη συμφωνία, αλλά αυτό μάλλον είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που μένει να λυθούν τις επόμενες ημέρες. Κατά πληροφορίες της «Κ», η μόνη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της επιτροπής Αλιβιζάτου να αναλάβει την ευθύνη των εκλογών ήταν η Vodafone. Και αυτή δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν μπορεί τεχνικά να εγγυηθεί και την εξ αποστάσεως ψήφο, που είναι από τα βασικότερα επίδικα μεταξύ των υποψηφίων. Διαφωνίες εξακολουθούν και υπάρχουν και για το εάν θα υποχρεωθούν όσοι ψηφίσουν να γίνουν μέλη του νέου φορέα ή να χαρακτηριστούν απλώς «φίλοι», ενώ χθες προέκυψε αίφνης και άλλο ένα πρόβλημα που επισήμανε ο Στ. Θεοδωράκης. Ο προγραμματισμένος επαναληπτικός γύρος των εκλογών (που προφανώς θα χρειαστεί στις 12 Νοεμβρίου) συμπίπτει με τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε γι’ αυτό είτε ο δεύτερος γύρος να μετατεθεί στις 19 Νοεμβρίου είτε να έρθει όλη η διαδικασία μία εβδομάδα νωρίτερα (29 Οκτωβρίου πρώτος γύρος, 5 Νοεμβρίου ο δεύτερος). Μέχρι στιγμής ωστόσο η επιτροπή Αλιβιζάτου δεν έχει αξιολογήσει ως σοβαρή την ένσταση Θεοδωράκη κι ας είναι γνωστό ότι ο Μαραθώνιος κλείνει την πρωτεύουσα για σχεδόν ολόκληρη την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή