Σ. Αραβία: Καθυστερούν τα σχέδια απεξάρτησης από το πετρέλαιο

Σ. Αραβία: Καθυστερούν τα σχέδια απεξάρτησης από το πετρέλαιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την ανακοίνωση του μεγαλόπνοου σχεδίου για τη μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας σε εξωστρεφή και πολυσχιδή οικονομική οντότητα, η πολιτική ηγεσία της χώρας αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα και δίνει παράταση ακόμη και μιας δεκαετίας σε ένα σημαντικό τμήμα από το «Οραμα 2030». Οπως και να έχει, όμως, η δημόσια εγγραφή της Aramco, του πετρελαϊκού γίγαντα που ενσωματώνει τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» της Σαουδικής Αραβίας, θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς καμία μεταβολή στα αρχικά σχέδια του Ριάντ.

Στο πλαίσιο του «Οραμα 2030», ο 31χρόνος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκπόνησε συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων (National Transformation Plan, NTP) με προθεσμία μέχρι το 2020 για τη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Μεταξύ των στόχων ήταν η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η δημιουργία 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας από το 11,6% στο 9% μέχρι το 2020. Σύμφωνα με έγγραφα που απέκτησαν οι Financial Times, «το χρονοδιάγραμμα για το ΝΤΡ θα συνεχιστεί στο 2020, αλλά οι στόχοι θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2025 και το 2030».

Η δημόσια εγγραφή του 5% των μετοχών της Aramco δεν περιλαμβανόταν εξ αρχής στο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας και έτσι αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια συμβουλευτική εταιρεία που συνεργάζεται με την πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ότι η αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για το ΝΤΡ ήταν αναπόφευκτη λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας για την επίτευξη τόσο μεγάλων στόχων, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.

Εντούτοις, στενοί σύμβουλοι του Ριάντ ανησυχούν μήπως η αναθεώρηση των στόχων προκαλέσει σύγχυση στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίοι ήδη νιώθουν ανασφάλεια για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην αραβική οικονομία. Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν, επίσης, επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Δηλαδή ορισμένες μεταρρυθμίσεις εστιάζουν πολύ π.χ. στην αύξηση της φορολογίας και στην περικοπή των δημοσίων δαπανών παρά σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, αντανακλώντας αισθητή πτώση από το 1,7% που καταγράφηκε το 2016. «Η ευελιξία είναι πολύ σημαντική, αλλά η αλλαγή των προθεσμιών δεν είναι καλή συνήθεια», σχολιάζει ένας άλλος σύμβουλος της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η ενίσχυση της διαφάνειας. Στους στόχους περιλαμβάνονται η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και η οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές προς τα τέλη του Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επίσημη ανακοίνωση των αλλαγών από το αρχικό σχέδιο.

Στις αρχές Ιουλίου, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να ορίσει ως διάδοχο του θρόνου τον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος επιδιώκει τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από το πετρέλαιο, το οποίο σήμερα αναλογεί στο 85% των εξαγωγών και στο 50% του ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή