Αστυνόμευση και ελέγχους ζητεί το ΑΠΘ

Αστυνόμευση και ελέγχους ζητεί το ΑΠΘ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν να επιτηρούν τους χώρους της πανεπιστημιούπολης για την αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ουσιαστικά, το ίδρυμα επιθυμεί να μην ξαναζήσει τα προβλήματα του προηγούμενου έτους, όταν είχαν καταγραφεί ακόμη και δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, προκαλώντας την οξεία αντίδραση φοιτητών και της κοινής γνώμης. Ειδικότερα, η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι «επιβεβαίωσαν προηγούμενες αποφάσεις τους ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και αποφάσισαν ομόφωνα να απευθύνουν έγγραφη πρόσκληση προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 2 του νόμου 4485/2017, για συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων οργάνων της αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης, αποκλειστικά και μόνο προς αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών».

Το πρόβλημα κατέγραψαν με ευκρίνεια 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ που στα μέσα Ιουνίου απηύθυναν ανοιχτή επιστολή: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά, όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος –π.χ. το κυλικείο της σχολής– έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο που ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες».

Μετά την επιστολή και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από δημοσιοποίηση του θέματος, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Εκτοτε δεν υπήρξαν προβλήματα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το κλείσιμο του ιδρύματος για τις θερινές διακοπές.

Το μήνυμα

Η ηγεσία του ΑΠΘ με την τελευταία της απόφαση δίνει το μήνυμα ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να ατονήσει, ενώ η αναφορά του άρθρου 3 παρ. 2 του νόμου 4485/2017 υπονοεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση για αλλαγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας προβλέπει και η νέα ρύθμιση για το άσυλο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή