Επιστήμη και Τέχνη συναντιούνται στο κατάφυτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Επιστήμη και Τέχνη συναντιούνται στο κατάφυτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς πριν από 171 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1846, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών απέκτησε τον πρώτο του εξοπλισμό, δίνοντας στο νεοσύστατο τότε έθνος αέρα συμπόρευσης με τις προηγμένες χώρες της Δύσης. Το πανέμορφο κτίριο στον Λόφο των Νυμφών σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν, ένα τοπόσημο της πρωτεύουσας, ήταν μέχρι πρότινος προσβάσιμο μόνο στους ειδικούς και στους εργαζόμενους. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη των Αθηναίων, καθώς χάρις στην επιτυχή πολιτική εξωστρέφειας του θεσμού, προσφέρονται στο κοινό πολλές ευκαιρίες για διαλέξεις, εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και μεταμεσονύκτιες παρατηρήσεις του ουρανού.

Σε αυτήν τη «συστράτευση» των φίλων του θεσμού, προσετέθη και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, ο οποίος πρότεινε στον Αργεντινό καλλιτέχνη Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας να πραγματοποιήσει εκεί, από τον Ιούνιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, την έκθεση «The Theatre of Disappearance», «ξανασυστήνοντάς» μας το εμβληματικό αυτό μέρος μέσα από μια πολύ εντυπωσιακή επέμβαση: ο εικαστικός μετέτρεψε σε καλλιεργήσιμη έκταση ένα μεγάλο μέρος του χώρου, φυτεύοντας 46.000 διαφορετικά φυτά από 26 διαφορετικά είδη, από καλαμπόκια και αγκινάρες μέχρι κολοκύθες, σπαράγγια και καρπούζια. Ταυτόχρονα έφτιαξε έντεκα βιτρίνες με εγκαταστάσεις, για να ωθήσει τους θεατές να κάνουν τις δικές τους διαδρομές και να φτιάξουν μια προσωπική αφήγηση. Ο Βιγιάρ Ρόχας καταπιάνεται στο έργο του με την κατάκτηση του εδάφους και την ανάγκη των ανθρώπων να επεκτείνουν τα όριά τους είτε στον πλανήτη είτε στο Διάστημα.

Σε αυτό το πολύ γοητευτικό τεχνητό περιβάλλον που θα διαρκέσει για λίγες ημέρες ακόμα (μιας και με το πέρας της έκθεσης, το Αστεροσκοπείο θα ξαναγυρίσει στη γνώριμή του μορφή) θα δοθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη. Το ερχόμενο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα δώσει ομιλία με θέμα «Γέννηση και Εξέλιξη του Σύμπαντος: Σύγχρονες Προσεγγίσεις». Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εστιάσει στη σύγχρονη κοσμολογική θεώρηση όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε τον τελευταίο αιώνα. Κυρίως, στο πώς διαμορφώθηκε το κοσμολογικό πρότυπο, που υποστηρίζει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε με τη μεγάλη έκρηξη πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε διαστέλλεται αενάως.

Σε αυτήν την ομιλία θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για το επιστημονικό αυτό ζήτημα.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, με την ολοκλήρωση της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί επανάληψη της προβολής της τριλογίας ταινιών του Αργεντινού καλλιτέχνη, με τίτλο «The Theater of Disappearance», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο 2017. Οι ταινίες γυρίστηκαν από τον Βιγιάρ Ρόχας στη διάρκεια των ταξιδιών του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Σκοπός του ήταν να αποτυπώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα τοπία, τις διεργασίες της φύσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες που σταδιακά αποκόπτονται από το σύνολο και αποκτούν ξεχωριστή υπόσταση. Στόχος του είναι να δείξει ότι η ανθρωπότητα, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, βρίσκεται σε καθεστώς λανθάνοντος πολέμου. Η έκθεσή του θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή