Από τη Νέα Υόρκη στον Βοτανικό

Από τη Νέα Υόρκη στον Βοτανικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπί μία πενταετία, το φεστιβάλ Between the Seas αποτέλεσε τόπο συνάντησης για καλλιτέχνες που είτε προέρχονται από χώρες της Μεσογείου είτε αναφέρονται μέσω του έργου τους στη Μεσόγειο. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ακτίνα Σταθάκη, ήταν εγκατεστημένοι στη Βόρεια Αμερική, έτσι η επιλογή του East Village της Νέας Υόρκης για τη φιλοξενία των διοργανώσεων ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Φέτος, όμως, το Between the Seas διευρύνει το πεδίο δράσης του και έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας παράλληλα τον θεσμό του καλλιτεχνικού residency στο Κάστρο Μονεμβασιάς. Από τις 11 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι των παραστατικών τεχνών από έξι χώρες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο «Baumstrasse» (Σερβίων 8, Βοτανικός), ενώ το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια με τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα και ακτιβιστή Mike van Graan, δημιουργό ενός δικτύου για την υποστήριξη των ανεξάρτητων καλλιτεχνών στην υποσαχάρια Αφρική, και τη χορογράφο Rachel Erdos από το Τελ Αβίβ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα με μια σύνθεση σύγχρονου χορού, σωματικού θεάτρου και φλαμένκo, σε σύλληψη και ερμηνεία της Paula Quintana από τα Κανάρια Νησιά, η οποία έχει παρουσιάσει έργα της στο Grand Palais του Παρισιού, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου και σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ακολουθεί, την Τρίτη, η πρωτότυπη περφόρμανς «Ονειρα της Μεσογείου» από τον Καταλανό εικονογράφο Borja Gonzulez, που δημιουργεί σχέδια με άμμο πάνω στην επιφάνεια ενός φωτισμένου γυάλινου τραπεζιού, συνοδευόμενος από τον Roc Sala στο πιάνο.

Στη σαρδηνιακή διάλεκτο (με αγγλικούς υπέρτιτλους) εκτυλίσσεται η μουσικοθεατρική παράσταση «Giovanna detta anche Primavera» του Valentino Mannias (13/9), ενώ το έργο «Στη Φωλιά του Kοσόβου» του Κοσοβάρου συγγραφέα Jeton Neziraj παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου (14/9, είσοδος ελεύθερη). Ακόμα, η διάλεξη-περφόρμανς «No Demand No Supply» της Λιβανέζας καλλιτέχνιδος Sahar Assaf είναι βασισμένη σε συνεντεύξεις γυναικών προσφύγων που διασώθηκαν από ένα τεράστιο κύκλωμα trafficking το 2016 (15/9).

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, η πειραματική ομάδα χορού Equilibrio Dinamico από την Ιταλία θα παρουσιάσει τα έργα «Walking and Talking» του Jiri Pokorny και «Ideas are like fishing» του Bert Uyttenhove. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή με ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη χορογραφική σκηνή του Ισραήλ. H πολυβραβευμένη Rachel Erdos αντλεί έμπνευση από ένα άρθρο του ψυχολόγου Arthur Aron και αληθινές ιστορίες των χορευτών της στο «Q&A», ενώ η Gabrielle Neuhaus επιμελείται ένα εγχειρίδιο για… μοναχικούς θαμώνες μπαρ με τίτλο «Barcode. Movement tactics for the lone bargoer».

​​Περισσότερα στο betweentheseas.org/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή