Τον Οκτώβριο αποφασίζει η ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης

Τον Οκτώβριο αποφασίζει η ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ώστε να ολοκληρώσει, σταδιακά, εντός του 2018, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 2 τρισ. ευρώ που εφαρμόζει από το 2015, είπε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Η αγορά συναλλάγματος αψήφησε την προειδοποίηση της ΕΚΤ πως η πρόσφατη απότομη ενίσχυση του ευρώ «απαιτεί παρακολούθηση», το ευρώ ενισχύθηκε μέχρι και κατά 1,2% όση ώρα μιλούσε ο Ντράγκι και την Παρασκευή το πρωί είχε αναρριχηθεί στο 1,2092 έναντι του δολαρίου, επικεντρωνόμενη στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και στην πρόβλεψη της ΕΚΤ για ανάπτυξη 2,2% το 2017. Ωστόσο, η ενίσχυση του ευρώ θα προκαλέσει υποχώρηση του πληθωρισμού, ο οποίος δεν πρόκειται να πλησιάσει τον στόχο του 2% παρά μόνο το 2020 σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, στοιχεία που είναι πιθανό να οδηγήσουν την ΕΚΤ να ολοκληρώσει το QE με ακόμη πιο αργό ρυθμό και να μεταθέσει για ακόμη πιο πίσω την πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού κάποια στιγμή το 2019.

Με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2017, τον υψηλότερο ρυθμό από το 2007, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη πως οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να λάβουν τον Οκτώβριο «το μεγαλύτερο μέρος» των αποφάσεων για την «προσαρμογή» του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε πως οι συζητήσεις για την προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι «πολλές, περίπλοκες και φυσικά σκέφτεται κανείς πάντα τα ρίσκα που θα μπορούσαν να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, οπότε αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε επιφυλακτικοί και δεν προσδιορίζουμε ημερομηνία (ολοκλήρωσης του προγράμματος)– πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποφάσεων θα παρθεί τον Οκτώβριο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως το διοικητικό συμβούλιο είχε μια «πολύ, πολύ προκαταρκτική» συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν σταδιακά οι αγορές ομολόγων και τελικά θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού πριν από την ολοκλήρωση του QE. Ο κ. Ντράγκι είπε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι γενικά ικανοποιημένο με την πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας «κάτω, αλλά κοντά στο 2%» χάρη στην προσδοκία για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. «Δίχως αμφιβολία, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο δύσκολες στην Ευρωζώνη, ωστόσο παραμένουν γενικά υποστηρικτικές προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες… Η οικονομική επέκταση, η οποία επιταχύνθηκε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε το πρώτο μισό του 2016, εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ευρεία σε χώρες και σε κλάδους», είπε την Πέμπτη ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2017, τον υψηλότερο από το 2007, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και επανέλαβε πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του QE.

Μικρότερες αγορές για περισσότερο χρόνο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης εξέτασαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης σενάρια για τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Σε αυτά τα σενάρια, που αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο και η εφαρμογή τους θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, περιλαμβάνεται η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται η χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι με εννέα μήνες, κάτι που υποδηλώνει ολοκλήρωση του προγράμματος είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να έχει λάβει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την «προσαρμογή» του QE προτού ανακοινώσει τις αλλαγές στην ποσοτική χαλάρωση. Προς το παρόν η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί πως το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να ορίσει ημερομηνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος θέλοντας να μη δεσμευτεί επ’ αυτού, ώστε να διατηρήσει περιθώριο κινήσεων. Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προβλέπει πως η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο η αναθεώρηση προς τα κάτω, κατά 10 μονάδες βάσης για το 2018 και το 2019, των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (1,5% το 2017, 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019) θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη πιο σταδιακή ολοκλήρωση του QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή