Οι δηλώσεις Ντράγκι εκτόξευσαν το ευρώ έναντι του δολαρίου

Οι δηλώσεις Ντράγκι εκτόξευσαν το ευρώ έναντι του δολαρίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αναμένοντας να παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού (QE). Οσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 με τον πρόεδρο κ. Ντράγκι να τονίζει στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει τον χρόνο εφαρμογής του προγράμματος και/ή να αυξήσει το μέγεθος των μηνιαίων αγορών προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού προς τον πληθωριστικό στόχο της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη πορεία του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού πέραν του 2017 πιθανόν να ληφθούν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συναλλαγματική ισοτιμία, με τον κ. Ντράγκι να τονίζει ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση λόγω πιθανών επιπτώσεων στη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα της ανατίμησης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο αναθεώρησε πτωτικά  κατά 10 μονάδες βάσης (μ.β.) την εκτίμηση για τον πληθωρισμό 2018 και 2019 στο 1,2% και 1,5% αντίστοιχα από 1,3% και 1,6% τον Ιούνιο, ενώ  για το 2017 διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 1,5%. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η πτωτική αναθεώρηση για τον πυρήνα του πληθωρισμού κατά 20 μ.β. στο 1,5% για το 2019 από 1,7% τον Ιούνιο και 1,3% για το 2018 από 1,4%. Αναφορικά με τις προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης, η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το 2017 στο 2,2% (από 1,9% προηγουμένως), αντανακλώντας τα πρόσφατα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία. H πρόβλεψη για τα έτη 2018 και 2019 έμεινε σταθερή στο 1,8% και 1,7%, αντίστοιχα, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος αποτελούν έναν από τους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Παρά τη λεκτική παρέμβαση του πρόεδρου της ΕΚΤ, τo ράλι του κοινού νομίσματος συνεχίστηκε απρόσκοπτα στον απόηχο των ανοδικών αναθεωρήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης καθώς και του ενδεχομένου ανακοίνωσης σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 26 Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε να δέχεται πιέσεις λόγω αυξημένων αμφιβολιών για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέχρι το τέλος του έτους κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων.

* Τομέας Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή