Η σχέση Ελλάδας – Κίνας, οι ευρείς ορίζοντες και η ΔΕΘ

Η σχέση Ελλάδας – Κίνας, οι ευρείς ορίζοντες και η ΔΕΘ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φετινή χρονιά έχουμε την 45η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα. Είναι επίσης η πρώτη χρονιά της δεύτερης δεκαετίας της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έτος, καθώς η Κίνα έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην 82η ΔΕΘ ως η τιμώμενη χώρα, γεγονός που φανερώνει την αμοιβαία επιθυμία και την ακλόνητη βούλησή μας να χτίσουμε πάνω στη φιλία που παραδοσιακά μας συνδέει, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία και εργαζόμενοι από κοινού για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Στην Εκθεση συμμετέχουν περισσότερες από 160 κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μεγάλες κρατικές εταιρείες όπως η Cosco, η State Grid και ο όμιλος Shenhua, αλλά και άξιες ιδιωτικές εταιρείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων όπως, μεταξύ άλλων, οι υποδομές μεταφορών, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η πολιτική αεροπορία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρονικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ελαφρά βιομηχανία και τα είδη χειροτεχνίας. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη κινέζικη συμμετοχή σε έκθεση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια τόσο ως προς την κλίμακα όσο και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ως η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, η Κίνα επιθυμεί να μεταφέρει τα εξής μηνύματα:

Πρώτον, η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα για να διευρύνει τη συνεργασία και να οδηγήσει τις οικονομικές σχέσεις σε νέα επίπεδα, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας ωφέλειας.

Δεύτερον, η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής για την εξομάλυνση των καναλιών επικοινωνίας και την οικοδόμηση πλατφορμών για συνεργασίες προκειμένου να διευκολύνει την περιφερειακή συνδεσιμότητα και την οικονομική ολοκλήρωση.

Τρίτον, η Κίνα πρόκειται να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής για την προαγωγή μιας παγκοσμιοποίησης της οικονομίας που θα είναι διάφανη, χωρίς αποκλεισμούς, ισορροπημένη και επωφελής για όλους, και θα εκδηλώσει έμπρακτα την αντίθεσή της στον προστατευτισμό, τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τις επενδύσεις, εξερευνώντας την οδό της καινοτόμου, συντονισμένης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινωνίας με κοινό πεπρωμένο.

Ούσες οι γενέτειρες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού, Κίνα και Ελλάδα έχουν εξαιρετική συνεισφορά στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Τόσο η κινέζικη Πρωτοβουλία για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» όσο και η ελληνική Πρωτοβουλία του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία, αντλούν σοφία και δύναμη από αρχαίους πολιτισμούς, ενώ αποσκοπούν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων. Οφείλω να επισημάνω ότι η Πρωτοβουλία του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» δεν αποτελεί εργαλείο γεωπολιτικής, αλλά πλατφόρμα πρακτικής συνεργασίας. Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα βοήθειας από μια ξένη χώρα, αλλά μια πρωτοβουλία που είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει κοινές διαβουλεύσεις, συνεργασίες και αμοιβαία οφέλη. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα ήταν πάντα πολύ αισιόδοξη για την οικονομική ανάκαμψη και επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, θεωρεί δε την Ελλάδα μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο. Η ενίσχυση της συνεργασίας δεν εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των δύο χωρών, θα είναι επίσης επωφελής για την ανάπτυξη Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Με αμοιβαία κατανόηση και αλληλοστήριξη, Κίνα και Ελλάδα έχουν κατορθώσει σημαντικά συνεργατικά επιτεύγματα. Η ανάπτυξη του Πειραιά έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει αναδειχθεί σε υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς σινοευρωπαϊκής συνεργασίας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η 82η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ακόμα ορόσημο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και θα προσδώσει νέο δυναμισμό για την κοινή προκοπή της περιοχής. Καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, και όπως στα αρχαία χρόνια ενίσχυε τους εμπορικούς δεσμούς, η Ελλάδα –και η Θεσσαλονίκη πιο συγκεκριμένα– θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του «Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα» και έτσι θα κατορθώσει να αναγεννηθεί και να κατακτήσει ευημερία.

* Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή