Φειδωλές στην ανάθεση χαρτοφυλακίων προς διαχείριση οι τράπεζες

Φειδωλές στην ανάθεση χαρτοφυλακίων προς διαχείριση οι τράπεζες

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων φθάνουν πλέον τις οκτώ και η αγορά θεωρείται ότι διαθέτει επαρκή αριθμό, οι τράπεζες παραμένουν φειδωλές στην ανάθεση χαρτοφυλακίων προς διαχείριση. Η Cepal, θυγατρική της Alpha και της Centerbridge, που ήταν και η πρώτη που έλαβε άδεια, έχει αναλάβει μόλις 400 εκατ. ευρώ, ενώ η FPS, που έχει αναλάβει 15 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, δεν κάνει τη διαφορά, αφού πρόκειται μόνον για τα κόκκινα δάνεια της Eurobank, της οποίας είναι θυγατρική.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα της Pillarstone περιορίζεται στη διαχείριση της αναδιάρθρωσης της FAMAR, ενώ η «Θεά Αρτεμις» θα διαχειριστεί ουσιαστικά τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, της οποίας είναι θυγατρική. Ετσι αρχίζουν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες γκρίνιες για το κατά πόσον οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αναθέσεις χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη επενδύσει αρκετά χρήματα, οργανώνοντας τα γραφεία τους στην Ελλάδα και προσλαμβάνοντας τα αναγκαία στελέχη και το προσωπικό. Οπως χαρακτηριστικά λένε, η αγορά, αντί να ανοίξει, φαίνεται μάλιστα να κλείνει, εάν επαληθευθεί η ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των καταναλωτικών δανείων που πουλάει η Eurobank από την FPS, δηλαδή την ίδια τη θυγατρική της. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα μεγάλα επενδυτικά funds επικεντρώνουν την πολιτική τους πρώτα στην αγορά χαρτοφυλακίων, προκειμένου να τα έχουν στην κυριότητά τους και να μπορέσουν στη συνέχεια να αναπτύξουν τη δραστηριότητα της διαχείρισης, δαπανώντας χρόνο και χρήμα για την απόκτηση άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Προθεσμία 20 ημερών έχουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί περίπου 70.000 φορολογούμενοι και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν κανένας δεν εμφανίστηκε οικειοθελώς στην εφορία να αποκαλύψει μεγάλη φορολογητέα ύλη. Εμφανίστηκαν φορολογούμενοι που είχαν κάποια μικρά λάθη σε παλαιές φορολογικές δηλώσεις ή το έντυπο Ε9. Από το εξωτερικό, πάντως, δεν ήρθαν χρήματα, αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στην ανωτέρω ρύθμιση δεν παρουσιάστηκε οικειοθελώς αλλά, αντιθέτως, κλήθηκε από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο των λιστών και των εμβασμάτων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.

Αντιδράσεις από τις ΑΕΕΑΠ

«Ανευ ουσίας και αντικειμένου είναι οι υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις στην περίπτωση του Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ)». Με τη φράση αυτή, παράγοντας της αγοράς ακινήτων σχολίαζε την πρόσφατη δημόσια πρόταση την οποία κλήθηκε να πραγματοποιήσει η Fairfax, με αφορμή την απόκτηση ποσοστού υψηλότερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για έναν κανονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει νόημα εφόσον ένας μεγαλομέτοχος σχεδιάζει την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α., αλλά στην περίπτωση των ΑΕΕΑΠ η σχετική διάταξη είναι άνευ ουσίας, από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτές είναι υποχρεωτικά εισηγμένες βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά έχουν, τόσο πιο ελκυστικές είναι για την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών, καθώς περιορίζεται το ρίσκο.

Απουσίες στην ελληνογαλλική συνάντηση

Με πολλές απουσίες από πλευράς τραπεζών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συνάντηση μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος ήταν η ΔΕΘ. Πολλά στελέχη τραπεζών βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ και είχαν από καιρό προγραμματίσει συναντήσεις με πελάτες στη Βόρεια Ελλάδα και με το δίκτυο καταστημάτων. Στην ελληνογαλλική επιχειρηματική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχος, μετείχε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν μια πολύ επιτυχής και χρήσιμη πρωτοβουλία, ενώ υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και τις προοπτικές που εμφανίζει η χώρα.

Γρήγορη αντίδραση του δασαρχείου Ιστιαίας στο αίτημα του Club Med

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του δασαρχείου Ιστιαίας στο αίτημα της εταιρείας Club Mediteranee Ελλάς Α.Ε. για τη χορήγηση πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα ως προς τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κτιρίων στην ξενοδοχειακή της μονάδα δυναμικότητας 858 κλινών που βρίσκεται στο Γρεγολίμανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δασαρχείο ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα την ξενοδοχειακή εταιρεία ότι δύναται να επέμβει σε δασικού χαρακτήρα έκταση συνολικού εμβαδού 1.001,85 τ.μ. Η επέμβαση πραγματοποιείται κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης και χωρίς την υποχρέωση υποβολής εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ίδιου εμβαδού με εκείνης της έκτασης επέμβασης. Η εταιρεία πριν από την εγκατάσταση θα καταβάλει 621 ευρώ, ποσό το οποίο μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο – Ειδικό Φορέα Δασών. Η έγκριση της επέμβασης στην έκταση χορηγείται για όσο χρόνο ισχύει η σχετική με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τα δύο ανεξάρτητα κτίρια που θα δημιουργήσει η ξενοδοχειακή μονάδα θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού. Στην απόφαση του δασαρχείου αναφέρεται ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τη μικρότερη διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, ώστε στην περίπτωση δυσμενών αποτελεσμάτων αυτής να είναι τα μικρότερα δυνατά στο οικείο και ευρύτερο περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή