Το Κονκλάβιο (9/9/17)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιερώνυμος, ο Μακρόν και η Ευρώπη

«Σοβαρός, στιβαρός, συγκροτημένος και με επιβολή». Η αξιολόγηση για τον Εμανουέλ Μακρόν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν ξέρω αν συνδέεται και με το γεγονός ότι ο Μακρόν –δικαιώνοντας τη φήμη του πρώην τραπεζίτη που δεν του ξεφεύγει τίποτα– εμφανίστηκε «διαβασμένος» για τον Αρχιεπίσκοπο και για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Πάντως, συνομίλησαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δείπνου στο Προεδρικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο ίδιος και η Εκκλησία ήταν και θα είναι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ιδέας και της ένωσης των λαών της Ευρώπης. Oμως, δεν έκρυψε –πώς να το κρύψει άλλωστε μετά την τελευταία παρέμβασή του;– ότι αισθάνεται έντονο σκεπτικισμό: «Τείνω να γίνω ευρωσκεπτικιστής, γιατί η Ευρώπη δείχνει να έχει απεμπολήσει τις βασικές αρχές του οικοδομήματός της, όπως την εννοούσαν οι ιδρυτές της», είπε. Φαντάζομαι ότι θα εννοούσε ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Σουμάν και του Σπινέλι με τα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η δική σας εκλογή και παρουσία και το όραμά σας για πιο δίκαιη και κοινωνικά αλληλέγγυα Ευρώπη είναι κάτι που δίνει σε όλους μας προοπτική και ελπίδα και εύχομαι να μην τη διαψεύσετε», κατέληξε. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και να μην απογοητεύσω», απάντησε ο Μακρόν. Η ζωή θα δείξει.

Φίλοι για πάντα

«Φίλοι, χθες, φίλοι σήμερα, φίλοι για πάντα». Με αυτό το λιτό μήνυμα στο βιβλίο της προεδρίας επισφράγισε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Μακρόν. Το εντυπωσιακό είναι ότι το έγραψε στα ελληνικά. Εντύπωση προκάλεσε και η διακριτικότητα του ίδιου και της συζύγου του, αλλά και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος κρατούσε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων. Πηγή μού επισήμανε και τον έντονο τρόπο με τον οποίο κοιτάζει στα μάτια τον συνομιλητή του. Oχι σαν κάποιον άλλον που κοιτάζει συνέχεια τα παπούτσια του…

…selfies για πάντα

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τον θεό τους. Τι κι αν το πρόγραμμα Μακρόν πήγε πίσω και το δείπνο, αντί για τις 11.00 που ήταν να ολοκληρωθεί, τελείωσε ένα τέταρτο μετά τη μία… Μόλις σηκώθηκε το γαλλικό προεδρικό ζεύγος, έπεσαν όλοι πάνω τους για να χαιρετήσουν. Ο Μακρόν, πάντως, δέχθηκε την επίθεση αδιαμαρτύρητα. Eμεινε στην προεδρία περίπου επιπλέον 45 λεπτά και έβγαλε selfies με τους πάντες. Αυτό ως πρακτικό μάθημα του τι σημαίνει να είσαι mediatique…

Κουίζ

Τίνος ρουσφέτι είναι η μετακίνηση του «Βέλους» του κινήματος του Ναυτικού από τον Φλοίσβο στον Πόρο;

Αλλοι πρόεδροι, άλλα ήθη

Θυμάται πλέον κανένας την επίσημη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα; Hταν υπερπαραγωγή από πλευράς υποδοχής και αγημάτων. Αρκεί να θυμίσω ότι στο αεροδρόμιο τον Ολάντ είχαν υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Τον Μακρόν υποδέχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο αεροδρόμιο και ο Αλέξανδρος Χαρίτσης στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα πολλά αγήματα δεν τα ήθελαν οι Γάλλοι. Το κόνσεπτ των 39άρηδων (και κάτω) το πρότεινε το Μαξίμου, για να ταιριάζει με το στυλ του Μακρόν. Αλλά φαίνεται ότι και ο ίδιος το επεδίωκε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θεωρεί τον Τσίπρα μεγάλο σε ηλικία.

Ο Μακρόν ζήτησε βοήθεια

Μπορεί ο Μακρόν να φύλαξε για την Αθήνα την τιμή της πρώτης του επίσημης επίσκεψης, αλλά θυμίζω ότι προηγουμένως είχε κάνει περιοδεία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Και όχι τυχαία, αφού έχει κάνει σημαία του την υπόθεση της οδηγίας των «αποσπασμένων» εργατών που προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τους «ανατολικούς» εργαζομένους που απασχολούνται στη Δύση. Το αναφέρω, επειδή πληροφορούμαι ότι το ζήτημα το έθεσε και στην Αθήνα. Το έχει πάρει πάνω της η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, ομόλογος του Γιώργου Κατρούγκαλου. Οι Γάλλοι ζήτησαν τη στήριξη της κυβέρνησης για την οδηγία. Για την ακρίβεια, ζήτησαν να μεσολαβήσει η Αθήνα σε Σόφια και Βουκουρέστι, ώστε Ρουμάνοι και Βούλγαροι να μη βάλουν βέτο. Εννοείται ότι η Αθήνα υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Εξάλλου, η κυβέρνηση μπορεί πάντα να πουλήσει ως θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το μότο «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

Νέα πρόσωπα

Σε στρατηγική θέση καθόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο της Πέμπτης στο Προεδρικό. Δεν πολυφαινόταν στο πλάνο της ΕΡΤ, αλλά ο Κυριάκος καθόταν ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και στην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό. Λογικό, αφού κάποιος εκεί γύρω έπρεπε να μιλάει γαλλικά… Γαλλικά και μάλιστα άπταιστα μιλάει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Tον αναφέρω, επειδή πληροφορούμαι ότι συνόδευσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην πρωινή του συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.). Δεδομένου ότι ο Κυριάκος δεν κάνει τίποτα τυχαία, εγώ θα σημείωνα το όνομα του Γεραπετρίτη. Υποθέτω ότι είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τον Κυριάκο από δω και στο εξής. Και δεν θα είναι ο μόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή