ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη μεγάλη συμφωνία στην Υγεία

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο προσκήνιο επαναφέρει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» τη διαδικασία αποεπένδυσης των τραπεζών από τις μη τραπεζικές τους δραστηριότητες. Το «Ερρίκος Ντυνάν», που έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της συζήτησης για πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, πέρασε το 2014 ελέω χρεών προς τη Marfin Popular Bank στα χέρια της Πειραιώς. Τώρα η τράπεζα αναμένεται να δρομολογήσει την πώλησή του καθώς το νοσοκομείο επιστρέφει από την άβυσσο. Και ενδέχεται να αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο deal στην Υγεία.

Παρά το βαρύ πλήγμα στη φήμη του από τα σκάνδαλα διαχείρισής του τα προηγούμενα χρόνια, η ιδιωτική πλέον και όχι κοινωφελής επιχείρηση εμφανίζεται έτοιμη να ορθοποδήσει. Τα πανό των απλήρωτων εργαζομένων και η εγκατάλειψή του από τους γιατρούς αποτελούσαν την καθημερινότητά του μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Και σημάδεψαν σχεδόν ανεξίτηλα ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία που έχει η χώρα. Αυτά τα σημάδια αποτελούν και το βασικότερο εμπόδιο στην πορεία προς την εξυγίανση που έχει ήδη όμως διανύσει πολύ δρόμο.

Η διοίκησή του εκτιμά πως από το 2018 το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν θα είναι πλέον ζημιογόνο και ισχυρίζεται πως τους τελευταίους λίγους μήνες οι πληρότητές του έχουν αυξηθεί τόσο ώστε να λειτουργεί πάνω από τη γραμμή που χωρίζει τη ζημία από το κέρδος. Χρειάστηκε βέβαια να χρηματοδοτηθεί περί τα 180 εκατ. ευρώ από την ιδιοκτήτριά του Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βεβαίως θέλει κάποια στιγμή να ανακτήσει την επένδυσή της όπως έδειξε άλλωστε και η πρώτη, αλλά τελικά άγονη, απόπειρα πώλησης που έγινε πέρυσι.

Πριν από τρία ακριβώς χρόνια και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, η κατά 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., New Evolution Α.Ε. μετονομάστηκε σε «Ημιθέα» και απέκτησε στο πλαίσιο διαδικασίας δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της νοσηλευτικής μονάδας «Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν». Είναι χαρακτηριστικό πως οι οικονομικές υποχρεώσεις του προς τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, εργαζομένους και Ταμεία το φθινόπωρο του 2014 ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Με δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. από τη μητρική Πειραιώς, η «Ημιθέα» απέκτησε το σύνολο των δικαιωμάτων ενεργητικού του νοσοκομείου, δηλαδή ακίνητα, κινητά και διακριτικούς τίτλους. Με το προϊόν του πλειστηριασμού (115 εκατ.) πληρώθηκαν εργαζόμενοι και Ταμεία και ένα μέρος του δανείου ύψους 90 εκατ. ευρώ που βάρυνε το «Ντυνάν» και το οποίο είχε δώσει η Cyprus Popular Bank αλλά πέρασε στην Πειραιώς όταν απορρόφησε την κυπριακή τράπεζα. Πολλοί προμηθευτές, πάντως, δεν εξοφλήθηκαν πλήρως.

Χρειάστηκαν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ που χορήγησε η Πειραιώς κατά την τελευταία τριετία ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει. Η «Ημιθέα» χρειάστηκε επίσης αύξηση κεφαλαίου που προχώρησε με κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων και σήμερα οι δανειακές υποχρεώσεις της με βάση την οικονομική έκθεση της τελευταίας χρήσης είναι της τάξεως των 88,8 εκατ.

Πολλά λεφτά αδιαμφισβήτητα. Ομως στο περιουσιακό αυτό στοιχείο εκτιμάται πως υπάρχει αξία, η οποία εφόσον αναδειχθεί, μπορεί να επιστρέψει στον μέτοχο την επένδυσή του. Ή έστω μεγάλο μέρος της. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ακόμα δουλειά σε επίπεδο αποκατάστασης του ονόματος του νοσοκομείου. Να εκλείψουν δηλαδή τα φαντάσματα του παρελθόντος και οι βαριές σκιές που έχει δημιουργήσει η διαχείριση της εποχής Ανδρέα Μαρτίνη.

Ασθενείς, γιατροί, ασφαλιστικοί οργανισμοί ακόμα και προμηθευτές δεν έχουν ακόμα αποσείσει την εικόνα του κακοπληρωτή και του καταρρέοντος κοινωφελούς ιδρύματος που το νοσοκομείο εξέπεμπε κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η χρονική διάρκεια που απαιτείται για να «κτιστεί» η κίνηση και εν τέλει ο κύκλος εργασιών ενός νοσοκομείου είναι συνήθως πενταετής.
Τόσο το 2015 όσο και το 2016 το μάνατζμεντ της «Ημιθέα» πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών και των πληροτήτων του νοσοκομείου. Το 2016 οι πωλήσεις μετά την επιστροφή πόρων του claw back και του rebate ήταν της τάξεως των 29,8 εκατ. και η λειτουργική ζημία (EBITDA) στα 9,5 εκατ. Φέτος η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να είναι της τάξεως του 25% και οι ζημίες να περιοριστούν κατά περίπου 40%, εκτιμούν κύκλοι της διοίκησης με τους οποίους συνομίλησε η «Κ».

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τα σχέδια της Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει κατά 100% την ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», «Ημιθέα Α.Ε.» σχεδιάζει να την πουλήσει εντός του 2018. Και όπως φαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό αλλά τα ζητούμενα είναι το ύψος του τιμήματος και οι όροι της συναλλαγής. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που η σχετική διαδικασία που έτρεξε πέρυσι για λογαριασμό της τράπεζας η PWC δεν προχώρησε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από λίγες ημέρες η Πειραιώς δημοσίευσε την εξαμηνιαία οικονομική έκθεσή της για το πρώτο μισό του 2017 στην οποία περιλαμβάνει, όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις της, την «Ημιθέα» στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού και σημειώνει πως «υπάρχει διαδικασία πώλησης σε εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «για το “Ντυνάν” έχουν ενδιαφερθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι εγχώριοι νοσοκομειακοί όμιλοι αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια και όμιλοι που αξιολογούν τις συμμετοχές των τραπεζών».
Το ενδιαφέρον δεν παραξενεύει τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, καθώς αποτελεί ένα νεότατο συγκρότημα. Θεωρείται από τους πλέον σύγχρονους και μεγαλύτερους νοσηλευτικούς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (άρχισε να λειτουργεί το 2000). Αν μη τι άλλο, κατασκευάστηκε με κτιριακές υποδομές εξαρχής και αποκλειστικά σχεδιασμένες για τη λειτουργία νοσοκομείου.

Ομως, στην πρώτη διαδικασία αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος που «έτρεξε» η τράπεζα σε συνεργασία με την PWC πέρυσι εμφανίστηκαν επίσημα μόνον δύο υποψήφιοι και με προτάσεις που κρίθηκε πως περιελάμβαναν πολλές αιρεσιμότητες και όχι ικανοποιητικό για το ύψος της επένδυσης που έχει κάνει η Πειραιώς τίμημα. Προσφορές κατατέθηκαν από την Ευρωκλινική που ανήκει στα συμφέροντα της Global Finance και από τη γυναικολογική μαιευτική κλινική ΡΕΑ. Αμφότεροι οι υποψήφιοι συνέδεσαν τις προσφορές τους με διάφορα επιχειρηματικά πλάνα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν και το κτίριο αλλά μόνο να το νοικιάσουν. Αλλοι θέλουν να συγχωνεύσουν άλλες νοσοκομειακές τους δραστηριότητες και κάποιοι ενδιαφέρονται για το σύνολο του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή κηρύχθηκε de facto άγονη. Η Πειραιώς προχώρησε στα μέσα του 2016 σε νέες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της «Ημιθέα», φέρνοντας τον έμπειρο τραπεζίτη Γεράσιμο Τσιαπάρα στη θέση του προέδρου αλλά και ανθρώπους της αγοράς όπως ο επιχειρηματίας Βασίλειος Φουρλής ως μέλη και της Υγείας όπως η διακεκριμένη ιατρός Αναστασία Κουτσούρη. Η οικονομική και διοικητική αναδιοργάνωση αλλά και η αναβάθμιση των ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα ένα καλύτερο οικονομικά 2016 και προσδοκίες για σημαντική πρόοδο φέτος.

Σε αυτό το περιβάλλον με την «Ημιθέα» ήρθαν σε επαφή νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μεταξύ των οποίων και μεγάλος όμιλος του κλάδου από τη βόρεια Ευρώπη χωρίς παρουσία στη χώρα, πληροφορείται η «Κ». Ομως, τόσο η διοίκηση όσο και ο βασικός μέτοχος εκτιμούν πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής και λειτουργικής θέσης του νοσοκομείου που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως εντός του 2018. Ετος κατά το οποίο αναμένεται να σημειωθεί η πρώτη κερδοφόρος σε λειτουργικό επίπεδο χρήση.

Κάπου σε ένα χρόνο από σήμερα εκτιμάται λοιπόν πως μπορεί να ωριμάσει ο χρόνος και να αλλάξει εκ νέου χέρια το νοσοκομείο.

Αγορά με τζίρο 1,4 δισ. ευρώ και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Παρά την ύφεση και τις περικοπές των δαπανών υγείας των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων, η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, δηλαδή των κλινικών, εξακολουθεί να είναι μια πίτα μεγαλύτερη του 1,4 δισ. ευρώ, προσελκύοντας έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Αυτό έγινε προφανές, άλλωστε, και από τις επενδύσεις γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων στην Αγροτική Ασφαλιστική και στην Εθνική Ασφαλιστική αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αυτές βασίζονται στην αυξανομένη ζήτηση που έχουν οι ασφάλειες υγείας στην ελληνική αγορά, καθώς τα νοικοκυριά διαπιστώνουν την κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας. Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (γενικές, ψυχιατρικές, μαιευτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) παρουσιάζει σταθερότητα τη διετία 2015-2016 με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται αρνητικός -2% την περίοδο 2007-2016, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη «ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας» που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται σε 1,4 δισ. το 2016. Ομως, η συνεχιζόμενη εφαρμογή των εκπτώσεων (clawback) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (rebate) σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο και τις δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Και εδώ δημιουργείται το παράθυρο εισόδου των επενδυτών. Επιπλέον, οι ανακατατάξεις στον κλάδο που δημιουργούν γεγονότα όπως η επικείμενη απόπειρα αναδιάρθρωσης της Euromedica ή η είσοδος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο Metropolitan δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες και κρατούν την προσοχή των ενδιαφερομένων αμείωτη. Ο κλάδος έχει πιεστεί σημαντικά και ενδέχεται να είναι έτοιμος να ανακάμψει, αναφέρουν οι αισιόδοξοι. Η ICAP υπολογίζει ότι την περίοδο 2010-2014 η συνολική χρηματοδότηση δαπάνης υγείας κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 9,8%. Παρά ταύτα, ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο, η CVC Capital Partners, νωρίτερα φέτος αποφάσισε να καταβάλει 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.», στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan. Με δεδομένο πως οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ένα επενδυτικό ορίζοντα μεταξύ πέντε και επτά ετών και αποσκοπούν βεβαίως σε υπεραξίες, καθίσταται σαφές πως τα ελληνικά νοσοκομεία αντιμετωπίζονται τουλάχιστον από ορισμένους και ως επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Η συμμετοχή μεγάλου γερμανικού ομίλου σε άλλο νοσοκομειακό ελληνικό όμιλο εδώ και χρόνια επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή, αναφέρουν. Κλειδί, πάντως, για την οικονομική πορεία του κλάδου θα παραμείνει η δυνατότητα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών προοπτικά, καθώς από αυτό θα κριθεί η δυνατότητά τους να ενταχθούν σε ιδιωτικά ασφαλιστικά πακέτα, ενισχύοντας τον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλίσεων ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να λειτουργήσει ως αιμοδότης της ανάπτυξης. Η είσοδος ξένων επενδυτών στις ελληνικές ασφαλιστικές άλλωστε είναι ενθαρρυντική και για τον νοσοκομειακό κλάδο προσθέτουν τραπεζικοί αλλά και νοσοκομειακοί κύκλοι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ