Μόνο με πώληση ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων

Μόνο με πώληση ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο με την πώληση των συμμετοχών του σε μεγάλες ελληνικές εισηγμένες όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ και δευτερευόντως η ΔΕΗ, μπορεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να πλησιάσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 όσο και το λεγόμενο επικαιροποιημένο μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding), με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος τρίτου οικονομικού προγράμματος, προβλέπουν έσοδα 2,2 δισ. για το 2017 και 2,3 δισ. ευρώ για το 2018. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει στη διετία που ολοκληρώνεται στα τέλη του επόμενου έτους να έχει εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλο «αγκάθι»

Το ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί σε κορυφαία εκκρεμότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης. Και αυτό διότι οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχει το τελευταίο έτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι επιεικώς απογοητευτικοί.

Από αυτά τα 4,5 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί ως στόχος για το 2017 και το 2018 μόνο τα 1,2 δισ. από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece και τα 16,9 για το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο όπως και το 1,9 εκατ. ευρώ για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη έχουν εισπραχθεί. Ητοι, τα μέχρι στιγμής έσοδα ανέρχονται μόλις στα 1,218 δισ. και μένουν να συγκεντρωθούν άλλα 3,282 δισ.

Ναι μεν υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς οικονομικό κλείσιμο κάποιες ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις, πλην όμως τα προσδοκώμενα από αυτές έσοδα δεν επαρκούν. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, η 20ετής παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και ακολουθεί αυτή της πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τον προτιμητέο επενδυτή του ΟΛΘ αναμένονται 231,926 εκατομμύρια ευρώ και από την παράταση της σύμβασης του ΔΑΑ άλλα 600 εκατομμύρια. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποφέρει μόλις 45 εκατομμύρια. Οι τρεις αυτές συναλλαγές θα προσθέσουν άλλα 876,9 εκατομμύρια στο ταμείο της διετίας. Σύνολο δηλαδή 2,09 δισεκατομμύρια.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ χωρίς ακόμα όμως να υπάρχει ορατότητα για το τίμημα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως έχει στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον όσα ο προηγούμενος άγονος διαγωνισμός. Δηλαδή, 420 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, από το τίμημα το Δημόσιο θα λάβει μόνον το 31%, αφού το άλλο 35% μέχρι το 66% που πωλείται θα πάει στα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με τα οποία πωλούν την καταστατική πλειοψηφία του ΔΕΣΦΑ. Αν λοιπόν πιάσει τον στόχο των 420 εκατ. θα εισπράξει περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Από τον δε διαγωνισμό για την ΕΕΣΣΤΥ (υπηρεσίες συντήρησης τροχαίου υλικού), αν «περπατήσει», δεν αναμένονται σε καμιά περίπτωση περισσότερα από αυτά που εισπράχθηκαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δηλαδή σύνολο 2,33 δισ. ευρώ.

Τι μένει; Μα το Ελληνικό. Εδώ στην καλύτερη περίπτωση (άρση της αβεβαιότητας για το αρχαιολογικό και το δασικό και ταχεία προώθηση του προεδρικού διατάγματος και του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο) θα εισπραχθεί η πρώτη δόση του τιμήματος που είναι της τάξεως των 310 εκατ. ευρώ. Και έτσι φτάνουμε σε συνολικά έσοδα 2,64 δισ.

Αναζητούνται δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ πηγές εσόδων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Μια πιθανότητα είναι η επιτυχής προκήρυξη και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός και άλλη μία είναι η επιτυχής προκήρυξη και ολοκλήρωση διαγωνισμού για την πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ομως, ακόμα και αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, που με βάση το ιστορικό των τελευταίων ετών φαντάζει αδύνατο, τουλάχιστον και για τις δύο περιπτώσεις, και πάλι δύσκολα θα συγκεντρωθεί το 1,9 δισ. που λείπει. Ακόμα πιο δύσκολο θεωρείται να προχωρήσει και κυρίως να ολοκληρωθεί εντός του 2018 η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.

Οι «χρυσές εφεδρείες»

Και επειδή εκτιμάται πως οι δανειστές δύσκολα θα κάνουν για μία ακόμη φορά δεκτή αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά μετά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη ουσιαστικής λειτουργίας του λεγόμενου υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.- ΕΕΣΥΠ) μένουν οι «χρυσές εφεδρείες» του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ. Ποιες είναι αυτές; Μα το 17% της ΔΕΗ, το 5% του ΟΤΕ, το 35% των ΕΛΠΕ και δευτερευόντως το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ που απαιτούν αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης.

Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των τριών πρώτων παραπάνω εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την υπόθεση πως θα μπορούσαν λόγω του μεγέθους τους να αποσπάσουν ένα υπερτίμημα της τάξεως του 25-30% και της ταχύτητας με την οποία μπορούν να προσφερθούν σε στρατηγικούς επενδυτές επειδή είναι εισηγμένες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιέλθουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους επόμενους λίγους μήνες. Το 35% των ΕΛΠΕ αποτιμάτο στα μέσα της εβδομάδας στα επίπεδα των 820 εκατ. ευρώ, το 5% του ΟΤΕ πλησίον των 255 εκατ., ενώ το 17% της ΔΕΗ μόλις 88 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή