Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία Ντράγκι για την άνοδο του ευρώ δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ενίσχυση του κοινού νομίσματος, που την Παρασκευή το πρωί είχε φτάσει στο 1,2092 έναντι του δολαρίου, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015, έχοντας ενισχυθεί κατά περίπου 1,5% από την Τετάρτη. Παράλληλα, η εντύπωση που κυριαρχεί στις αγορές πως η ΕΚΤ οδεύει ολοταχώς προς σταδιακή ολοκλήρωση του QE προκάλεσε άνοδο της απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των κρατών-μελών της περιφέρειας.

Η δημοσίευση αποκλειστικού ρεπορτάζ του Reuters, το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης εξέτασαν σενάρια για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) προκάλεσε νέα άνοδο του ευρώ στο 1,2069. Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στο 1,2032. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης εξέφρασαν, την Πέμπτη, την ανησυχία τους για την απότομη άνοδο του ευρώ τους τελευταίους μήνες, γεγονός αρκετά ασυνήθιστο, ενώ και ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου πως η «μεταβλητότητα» του ευρώ είναι προβληματική. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς οικονομικούς αναλυτές, ο κ. Ντράγκι δεν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος από την άνοδο του ευρώ, ενδεχομένως διότι η ΕΚΤ θεωρεί εν μέρει δικαιολογημένη αυτή την άνοδο εξαιτίας της ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Στο τρέχον επίπεδο το ευρώ δεν απειλεί την Ευρωζώνη. Αν όμως συνεχίσει να ανεβαίνει γρήγορα, τότε ενδέχεται η ΕΚΤ να αλλάξει πορεία και να αναβάλει την απόφαση για σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων», λέει στο Bloomberg ο Φίλιπ Ιθουρμπαϊντ, επικεφαλής αναλυτής της Amundi Asset Management. «Ο Ντράγκι θα μπορούσε να είχε εκφραστεί πολύ πιο έντονα σχετικά με το ευρώ», είπε στο Bloomberg ο Μάρκο Βάλι, αναλυτής της UniCredit στο Μιλάνο.

Το διαφαινόμενο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης οδήγησε και σε ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,32%. Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,80% ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού και ισπανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης. Στον αντίποδα, υποχώρησε την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, τάση που παρατηρείται από τις αρχές της εβδομάδας. Την Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 5,541% ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει στο 5,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή