Θερμό κλίμα αλλά όλα θα κριθούν στο αποτέλεσμα

Θερμό κλίμα αλλά όλα θα κριθούν στο αποτέλεσμα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακηρύξεις περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δημοκρατικότερης διακυβέρνησης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης, στήριξη της Ελλάδας με προβολή της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους και ενθάρρυνση επενδύσεων, αλλά και ηχηρά μηνύματα για την αναγκαιότητα τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική ήταν τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανσή του ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ» και το γεγονός ότι απέκλεισε με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος προσωπικά συνέβαλε στην αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Υπήρχαν οι μαγευτικές εικόνες από την Πνύκα, που ανεδείκνυαν το ιστορικό βάρος και τη συνεισφορά της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και το γοητευτικό σκηνικό της παραλιακής και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ελπιδοφόρου πρεσβευτή της σύγχρονης Ελλάδας, όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν με επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Οι εναγκαλισμοί

Υπήρχαν και οι θερμοί εναγκαλισμοί του κ. Μακρόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, όπως και οι διακριτικές και προσεκτικά σχεδιασμένες κοινές εμφανίσεις της Μπριζίτ Μακρόν με την Μπέτυ Μπαζιάνα. Ωστόσο, η αποτίμηση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στην ουσία. Και εκτός από τους συμβολισμούς, που έχουν φυσικά τη σημασία τους, τελικά όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί κατά πόσον τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμψε και η ψήφος εμπιστοσύνης που όντως έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως και οι παροτρύνσεις του στους Γάλλους αλλά και άλλους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Για να συμβεί φυσικά αυτό, θα πρέπει να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η ρητορική μεταστροφή του σε ένθερμο υποστηρικτή των ιδιωτικών επενδύσεων, που ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είναι ειλικρινής. Να αποδείξουν ο ίδιος και οι υπουργοί του με τις αποφάσεις και τις δράσεις τους το αμέσως προσεχές διάστημα ότι υιοθετούν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα πνεύμα.

Εάν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα έχουν αρωγό την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πιέζει για απελευθέρωση της οικονομίας και στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Το έδειξε, άλλωστε, και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη δική του συνάντηση με τον κ. Μακρόν, όπου τόνισε ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει θετικά και δημιουργικά τις γαλλικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα, χωρίς ιδεοληψίες ή διάθεση υπονόμευσης και μικροπολιτικής κριτικής.

Εκτός των θετικών αναφορών για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μείωση της ανεργίας και ένα «νέο ξεκίνημα της Ελλάδας», ο κ. Μακρόν αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων, μίλησε για την αδικία που μπορεί να αισθάνθηκαν και κάλεσε το ΔΝΤ να μη θέτει νέους όρους.

Την ίδια ώρα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά αφορούν τη μείωση του κρατισμού, την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος περισσότερο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά το όραμά του για την Ευρώπη –ο κύριος λόγος της επίσκεψής του ήταν να παρουσιάσει από την Πνύκα, πριν από τις γερμανικές εκλογές, τις προτάσεις του για την ανάγκη οικοδόμησης μιας πιο δημοκρατικής Ευρώπης– δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα χωρίς σύγκλιση οικονομιών και κοινό προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνεται από ένα κοινοβούλιο και θα υλοποιείται από έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συνέντευξη στην «Κ»

Πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας, με εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αμυντική συνεργασία, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία του να προμηθευθεί η Ελλάδα γαλλικό εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία επιλέγοντας ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα.

Εκτίμησε ότι «η Αγκυρα έχει αντικειμενικά απομακρυνθεί από την Ε.Ε.» και μίλησε για ανησυχητικές παρεκτροπές που θα έχουν συνέπειες στην τελωνειακή ένωση, αλλά τάχθηκε κατά της ρήξης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί ουσιαστικό εταίρο σε πολλές κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατική απειλή, και γι’ αυτό ο ίδιος βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Περιέγραψε ως «κεφαλαιώδους σημασίας» τη βοήθεια που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στις γαλλικές αρχές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της Ελλάδας στις έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις στο Μπατακλάν και το Σταντ ντε Φρανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή