Αποψη: Δημιουργία κόντρα στον λαϊκισμό

Αποψη: Δημιουργία κόντρα στον λαϊκισμό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα δημόσια έργα ανήκουν, άραγε, σε συγκεκριμένους πρωθυπουργούς και υπουργούς; Τις περισσότερες φορές, λόγω της ίδιας τους της φύσης, με άλλες κυβερνήσεις ξεκινούν, με άλλες προχωρούν και με άλλες ολοκληρώνονται. Κρίνοντας, όμως, από τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού, αυτά δεν ισχύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σπίρτζη. Διότι εκείνοι απονέμουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να καταψηφίζουν –και μάλιστα δύο φορές– τις συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους, να εναντιώνονται ποικιλοτρόπως στην υλοποίηση των έργων –υποδαυλίζοντας, μεταξύ άλλων, το κίνημα «Δεν πληρώνω»– και στη συνέχεια να εγκαινιάζουν τα έργα αυτά ως δικά τους! Απονέμουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να αγνοούν όλους τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις που συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτών των έργων και να τους επιτίθενται, μάλιστα, κατά τις τελετές των εγκαινίων. Απονέμουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να πανηγυρίζουν ότι εξοικονόμησαν, δήθεν, 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που λόγω της περήφανης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, του «σκουπίσματος» των διαθεσίμων του Δημοσίου και των capital controls, οι εργολάβοι ζήτησαν και πήραν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 500 εκατ. ευρώ «πανωπροίκι» από τα χρήματα των φορολογουμένων, 174 εκ των οποίων μόνο για την Ιονία.

Είχα προσωπική εμπλοκή, ως αρμόδιος υπουργός, στις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων με τους παραχωρησιούχους και τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες την περίοδο 2012-13. Και με απογοήτευση σημειώνω αυτή τη μικρόψυχη και λαϊκίστικη συμπεριφορά τόσο απέναντι στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά όσο και απέναντι στον Γιώργο Σουφλιά, τον υπουργό που ξεκίνησε τα έργα, αλλά και σε αυτούς που τα συνέχισαν, τον Σταύρο Καλογιάννη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οπως φαίνεται, δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά λαϊκισμό, μικροψυχία και αερολογία.

Αξίζουμε, όμως, κάτι καλύτερο σε αυτήν τη χώρα. Οχι μόνο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, αλλά και σε σχέση με την πολιτική αισθητική. Την καθημερινή πολιτική μας συμπεριφορά. Δεν είναι πρόοδος να οικειοποιείσαι τα έργα άλλων, να καθυβρίζεις κατ’ επάγγελμα τους πολιτικούς σου αντιπάλους και να παρουσιάζεις διαρκώς το μαύρο άσπρο! Πρόοδος είναι η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η σκληρή δουλειά. Πρόοδος είναι μια πολιτική με πραγματικό αποτέλεσμα. Πρόοδος είναι η μετριοπάθεια και η έντιμη πολιτική συμπεριφορά. Το μόνο θετικό σήμερα είναι ότι, καθώς περνούν οι μέρες, αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ελλάδα του λαϊκισμού δύει και μια νέα Ελλάδα δημιουργίας και ευκαιριών παλεύει να ανατείλει. Θα τα καταφέρει, αρκεί οι δυνάμεις της πραγματικής προόδου να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, χωρίς να λογαριάσουν το κόστος. Και αν συμβεί αυτό, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν θα είναι παρά μια πικρή ανάμνηση για την πατρίδα μας.

* Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή